Prijsbreker in Vilvoorde

Spectrum in Vilvoorde is een van de 43 nieuwkomers in de recente Beneluxuitgave van de Bib Gourmand 2014. De Bib Gourmand gaat naar restaurants met een verdienstelijk menu onder 35 euro (in de hoofdsteden 36 euro), ongeacht de kookstijl en met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler. Met de Bib Gourmand ondersteunt Michelin restaurateurs die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en lekker eten serveren voor een aantrekkelijke prijs.

Wij hadden nog nooit gehoord van Spectrum en omdat wij honger hadden en in de buurt waren, reserveerden wij een tafeltje. Spectrum ligt op een onverwachte plek in een woonbuurt waar parkeerplaatsen schaars zijn. De ‘eterij’ heeft een façade om aan voorbij te rijden. Maar binnen is het keurig en gezellig en waren op die doordeweekse avond zo goed als alle tafelsbezet.

Kok Marc Barbay nam vijftien jaar geleden het restaurant van zijn vader over, die op dit adres al dertig jaar in de potten roerde. Hij veranderde de naam en de kaart. Belgisch, Frans, Ita-liaans, Japans of Thais: je kan er alle kanten mee uit. Wie het keuzemenu van 34 euro neemt, dat om de acht weken verandert, mag een voor-, hoofd- en nagerecht van de kaart kiezen. Let wel op bij het bestellen, want voor bereidingen met duurdere producten — en dat zijn er heel wat — wordt een supplement aangerekend. Ook het repertoire op de wijnkaart is internationaal en er is een ruime keuze van flesjes onder 30 euro. De kurk ging van een Papa Luna Calatayud 2011, een mondvullende rode, zonder te rijp of te alcoholisch te zijn (28,50 euro).

In Spectrum komt men om zichzelf te zijn en om te genieten tegen een verteerbare prijs. Spectrum is ook een beetje volks en je hoeft niet verbaasd zijn wanneer je buren, zoals in ons geval, hun hondje mee laten eten. Wij kozen beiden wildterrine, die goed smaakte en werd vergezeld door confituur van ui, raket-sla met bessen en hazelnoten en toast. Het in plakken gesneden vlees van een enorme fazantenborst was droog en kwam met bruine saus van industriële herkomst, een grote hoeveelheid gebakken witloof en aardappelpuree. Wij waanden ons in een eetcafé. Aan de andere kant kwam américain, in de keuken op smaak gebracht met vertrouwde condimenten en opgediend met een eetcafésalade met geraspte wortel en zoetzure augurk en middelmatige frieten. Spectrum is geen adres voor fijnproevers, wel voor mensen met grote honger, weinig centen en weinig eisen. Afsluiten deden wij met een correcte dame blanche.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content