PREVENTIEF GEWICHTHEFFEN

Niet alleen stappen is goed voor de gezondheid. Meer en meer fysiologen raden mensen van een zekere leeftijd aan om te beginnen met gewichtheffen – ook al geven ze de voorkeur aan de termen kracht- of weerstandstraining, om associaties te vermijden met onder steroïden bedolven kolossen die in staat zijn om met de armen een Volkwagen op te lichten.

Het kind moet een naam hebben, maar voordelen biedt het zeker. Heel wat kwalen die wij associëren met de oude dag – broze botten, evenwichtsstoornissen, aandikken – blijken veel meer verband te houden met het verlies aan spiermassa dan met het voorbijgaan van de jaren. Met een programma van regelmatige, bescheiden gewichtstraining kunt u een heel stuk van die aftakeling tegengaan zonder dat u per se een model voor de cover van een spiermagazine moet worden. Tenzij u dat zelf wil natuurlijk.

De voordelen zijn alvast talrijk:

Sterke spieren geven sterke botten en dat kan de opkomst van osteoporose voorkomen. Studies hebben uitgewezen dat zelfs negentigers meer zelfvertrouwen krijgen en minder vatbaar zijn voor struikelpartijen en verwondingen na een krachttraining.

Spiercellen nemen minder plaats in en verbruiken meer energie dan vetcellen. Goed ontwikkelde spieren verbranden de overtollige calorieën, zelfs al bent u niet aan het trainen. U zult er slanker uitzien.

Spieren helpen het lichaam om beter gebruik te maken van de suikerglucose in het bloed, waardoor het risico op diabetes Type 2 verkleind wordt. Zelfs al hebt u suikerziekte, dan nog kan krachttraining in combinatie met aerobics uw behoefte aan medicamenten verkleinen.

Voor elke krachttraining geldt dat u langzaam moet beginnen en gebruikmaken van de juiste vorm. Een persoonlijke trainer kan u op weg zetten. Maar u kunt ook uw toevlucht nemen tot een van de talrijke uitstekende boeken op de markt. U moet ernaar streven om elke oefening acht tot twaalf keer te herhalen in sets van drie. Bewerk dezelfde spier nooit twee dagen na elkaar en zorg ervoor dat de bewerkte spieren gestretcht worden tussen de tweede en derde set. Het ideale schema bestaat uit twee of drie sessies van twintig minuten per week. U zult er het lichaam van Arnold Schwarzenegger niet mee krijgen, maar het kan er wel voor zorgen dat het lichaam dat u hebt een heel stuk langer meegaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content