Prestigieuze prijs voor Belgische robotexpert

Pierre De Smet ontvangt als eerste Belg de meest prestigieuze prijs op het gebied van robotica. Zijn bedrijf levert aan de wereldwijde luchtvaart- en automobielindustrie.

Voor het eerst sinds 1977 gaat de meest prestigieuze erkenning in het domein van de industriële robotica naar een Belg: de veertigjarige Pierre De Smet, oprichter in 1990 van Dynalog Inc. Dynalog is een leverancier van industriële roboticatoepassingen aan zowat iedereen die meetelt in de luchtvaart- en de automobielindustrie: van Boeing tot Dassault en van Ford tot DaimlerChrysler.

Hoewel het departement robotica van professor Hendrik Van Brussel aan de KU Leuven wereldfaam geniet, trok De Smet na zijn studies burgerlijk ingenieur elektromechanica in 1990 naar het Mekka van de automobiel- en de robotica-industrie. “Belgische universiteiten zijn uitstekend, maar Detroit was een logische keuze,” zegt hij. “Je krijgt in Amerika kansen die bij ons niet voor de hand liggen.”

Pierre De Smet ontvangt op 24 maart in Parijs de meest begeerde trofee in zijn vakgebied uit de handen van de vader van de moderne robotindustrie, Joseph F. Engelberger (89). De Joseph F. Engelberger Robotics Award gaat jaarlijks naar vier lau-reaten (voor technologische ontwikkeling, toepassingen, opleiding en leadership). De Smet krijgt de prijs voor zijn pionierswerk in precision robotic applications en prijkt voortaan naast koplopers als Stefan Muller ( Kuka Robotics, de grootste robotfabrikant in Duitsland), Anthony Staubli (van het gelijknamige Zwitserse bedrijf) en professor John Craig, een autoriteit op het vlak van robotica uit Stanford.

Als adjunct-professor aan Wayne State University concentreerde De Smet zich op nauwkeurige robotmeetsystemen en toepassingen die hij vanaf 1990 zou commercialiseren via Dynalog. Ook andere robotbouwers zoals ABB en Kawasaki zijn klant.

Pierre De Smet (40).

Is: CEO van Dynalog Inc.(Detroit, VS).

Wordt: laureaat 2004 van Joseph F. Engelberger Robotics Award.

E.B.

De Smet krijgt de prijs voor zijn pionierswerk in ‘precision robotic applications’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content