Praktische tips

OVERNACHTINGEN

De stad heeft talrijke hotels, in alle ster-en prijsklassen. Interessant om weten is dat het GWK ( Grens Wisselkantoor) de last minute accommodaties (kantoor in het station of 0800/0566) regelt; aan tarieven die opmerkelijk lager liggen dan de officieel aangekondigde.

Voor alle hotelreservaties kunt u ook bellen naar het Nederlands Reserveringscentrum – (0031) 70.320.25.00.

Absolute topper – in schoonheid, ligging, comfort en ook prijs – is het Amstel Hotel waar Koningin Beatrix op 30 januari van dit jaar haar verjaardagsweekend vierde. Het Amstel Hotel ontving toen twaalf koninklijke families; waaronder ook Koning Albert en Koningin Paola. Gezien het Amstel Hotel aan de rivier ligt, wordt die ook optimaal benut. Niet alleen is het uitzicht prachtig; gasten kunnen ook gebruikmaken van de luxueuze rondvaartboot La Reine (maximaal vijftien personen) voor een exclusieve uitstap met lunch, diner…

Het VVV Amsterdam is bereikbaar op het nummer (0900) 400.40.40. U kunt er terecht voor alle toeristische informatie.

VERVOER

Amsterdam is makkelijk bereikbaar, zowel met de auto als met de trein. Boek de Thalys, dan reis je comfortabel, wat niet van alle andere treinen naar Amsterdam gezegd kan worden. Info Thalys: (0800) 95.777.

Wie met de auto gaat, moet weten dat in de binnenstad de parkeerplaatsen uiterst karig zijn, en het parkeergeld ontegensprekelijk hoog is. De goedkoopste oplossing is het kopen van een dagkaart (30 gulden) in één van de parkeerwinkels. Waag het niet geen parkeergeld te betalen, want ook de parkeercontroles zijn bijzonder goed georganiseerd. Geen ticket betekent gegarandeerd een wielklem; zeker als u met een Belgisch kenteken rijdt!

Parkeren aan de ring is een uitstekend alternatief. Om de tien minuten is er een tram die je naar het hartje van de stad brengt. Er bestaat ook een canalcab.

ADRESSEN

Restaurants:Manzano’s – Rozengracht 106 – tel: (0031) 20.624.57.52. Verrukkelijke Spaanse keuken, met dito sfeer. Bezoek in de keuken, praatje met de chef incluis.

De Utrechtsedwarstafel – Utrechtsedwarsstraat 107-109 – tel: (0031) 20.625.41.98. Exclusief restaurant met exclusieve wijnen. Erg in tegenwoordig, reservatie aangeraden.

De Balie Restaurant (de advocatuur is hier vaste klant!) – Kleien Gartmanplantsoen 10 – tel: (0031) 20.55.35.131. Losse sfeer, lekker eten.

Brouwhuis Maximiliaan – Kloveniersburgwal 6-8 – tel: (0031) 20.626.62.80 – in een oude brouwerij, heerlijke biergerechten en gemoedelijke sfeer.

Oibibio, Grand Café, Restaurant en Theetuin, achteraan groot warenhuis met allerlei ‘therapeutische’ producten, dit huis dweept met macrobiothiek, alle sekten zijn vertegenwoordigd, in de theetuin moeten de schoenen uit, New Age, mooie inrichting, schuin tegenover het Station, iets voorbij het Hotel Victoria.

Cafés: Amsterdam heeft 1300 cafés; dat zijn er 8 per kilometer.

‘t Smalle, Eglantiersstraat 12 – typisch oud-Amsterdams café, klein en gezellig, heerlijke koffie, naast heerlijk helder Heineken ook een uitgebreide wijnkaart. Wie hier naar een Marco Bakkertje vraagt, kan rekenen op een Vodka Orange, (of Vodka Jus), naar de bekende Nederlandse Operazanger die in beschonken toestand een dodelijke aanrijding veroorzaakte.

Hooghoudt – Reguliersgracht 11 – met goddelijke jenevers in een oerdegelijke omgeving.

De Twee Zwaantjes – op de Prinsengracht, schuin tegenover het Anne Frank museum, klein en gezellig, proef de appeltaart.

De Jaren – Staalstraat, niet ver van de Carré; voor artiesten, studenten en iedereen die graag rustig de krant leest; op zondag ook veel gezinnen. Mooi uitzicht op het water.

Winkels: Wie van kleine maar fijne winkeltjes houdt, moet beslist de Jordaan aandoen. Dat is een wijk in het Amsterdamse; beginnende met de Rozengracht en eindigend bij de Brouwersgracht. De kleine nauwe straatjes doen heel Hollands aan; veel beter dan de Kalverstraat met al zijn grote, wereldwijde ketens.

Absoluut vermeldenswaard is de grote sigarenspecialist; P.C.G. Hagenius, aan het Rokin. Dit Huis is één van de meest gerenommeerde sigarenzaken van Europa. Met al evenveel gerenommeerde klanten, tot ver buiten de grenzen. Het interieur van de winkel is monumentaal; de geur ook. In het midden van de ruim opgezette winkel bevindt zich de klimaatkamer waar de sigaren uit het Caribisch gebied uitgestald staan. Dat is niet alles. Wat verderop prijken de privé-lockers. Hierin bewaren fijnproevers uit binnen- en buitenland, onder klimatologisch perfecte omstandigheden, hun kostbare rookwaar.

RED LIGHT DISTRICT

Speciale boottochten met een ‘erotisch tintje’ geleide wandeling door de Walletjes, bezoek aan theatershows – Janot Entertainment – tel: (0031) 20.623.18.34.

MARGOT VERSTRAETEN/FOTO’S: JOKE POUW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content