Powerlist Ieper: wie zijn de machthebbers?

De grootste werkgever

CHRIS DEWULF (58), CEO van Picanol

Fundamenteel belangrijk voor de streek is de beursgenoteerde Picanol Group. Het bedrijf van de familie Steverlynck verhuisde – alweer die ironie – onder impuls van de megalomanie van zijn ex-CEO Jan Coene naar het voormalige L&H-gebouw. Huidig CEO Chris Dewulf hanteert andere regels. De hoofdzetel van Picanol verkast naar de – veel toepasselijker – Karel Steverlyncklaan.

In de top tien van belangrijkste werkgevers voor Ieper staat de groep Picanol met drie vennootschappen – Picanol, Proferro en Protronic – borg voor ruim 1360 werknemers. Chris Dewulf, die in april 2005 als CEO aan de slag ging, werd geboren in Geluwe. Hij spreekt het Ieperse dialect en straalt een flinke portie no-nonsense uit.

Zowel de familie als het personeel heeft vertrouwen in Dewulf, die Picanol weer deed aanknopen met winstcijfers. 2006 was daarin het scharnierjaar, waarin een verlies van 4,7 miljoen euro werd omgeturnd naar een winst van 5,5 miljoen euro, op een omzet van 410,2 miljoen euro (tegenover 396,3 miljoen euro in 2005).

De numero uno

YVES LETERME (48), Toekomstig premier en gemeenteraadslid (CD&V/N-VA)

Huidig ‘ toekomstig premier’ Yves Leterme is geboren in Wervik en woont in de Ieperse wijk Sint-Jan. Sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen is hij raadslid en ondanks drukke bezigheden als vicepremier in de huidige federale interim-regering wordt hij regelmatig gespot op de gemeenteraad.

Vóór zijn gooi naar het nationale niveau was hij een tijdlang schepen van Ruimtelijke Ordening, Jeugd en Streekontwikkeling. Hij komt uit de vertrouwenskring van gouverneur Paul Breyne, waartoe ook huidig burgemeester en persoonlijke (fiets)vriend Luc Dehaene behoort.

De ACW-vleugel binnen CD&V, waartoe Leterme behoort, heeft destijds met financier Bacob een belangrijke rol in het L&H-verhaal gespeeld. Toen Leterme in die begindagen, nog timmerend aan een Europese carrière, de namen van het duo almaar vaker hoorde vallen in gesprekken van Duitse en Britse experts, sprak hij het old boys network aan binnen de toenmalige CVP. Hij bracht hen onder meer ook in contact met het advocatenbureau Loeff-Claeys-Verbeke, van meester Louis Verbeke, die later een belangrijke rol zou spelen.

Het technologieduo

LUDWIG LEMENU (49) EN WALTER MASTELINCK (43) Gedelegeerd bestuurders van Transics

Een technologieduo dat op de campus van FLV gehuisvest is? De gelijkenis met L&H is akelig aanwezig, maar de feiten spreken in hun voordeel. Ludwig Lemenu en Walter Mastelinck zijn aardig op weg om de L&M van Ieper te worden.

In 1991 werd Transics opgericht in de schoot van ICS, het huidige Toppower. De spin-off ontwikkelde een revolutionaire boordcomputer voor vrachtwagens. Het bleek het begin van een onwaarschijnlijk groeiverhaal. In 2007 zag de Amerikaanse private-equitygroep Carlyle brood in Transics. Na de instap bracht het Transics naar de beurs.

Vandaag heeft Carlyle 42,2 % van het kapitaal. Ludwig Lemenu en Walter Mastelinck, die respectievelijk de functie van executive director en chief executive officer waarnemen, hebben elk 12,3 % van de aandelen. 0,7 % van de aandelen is in handen van het senior management. De free float bedraagt 32,5 %.

De creatieveling

PIET CHIELENS (51) Conservator In Flanders Fieldmuseum

In het strategische beleidsplan toerisme en recreatie voor de Westhoek uit 1999 wordt het multimediale museum IFFM, opgericht in 1998, erkend als een primair regionaal hefboomproject. Het geniet van een internationale bekendheid en gaf de economie in de stad Ieper een onverhoopt sterke impuls.

Het museum ontving ondertussen al meer dan twee miljoen bezoekers. In 2000 kreeg het nog de Museumprijs van de Raad van Europa. Museumcoördinator en bezieler is Piet Chielens. Na eerst de Vredesconcerten Passendale uit de grond te hebben gestampt, werd hij gevraagd mee na te denken over het museumconcept.

Het scenario dat hij opstelde, viel zo in de smaak dat men hem tot coördinator bombardeerde. Als zoon van een plattelandsarts uit Reningelst kent iedereen hem, en omgekeerd. (T)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content