LE PETIT ZINC

2000 Antwerpen, Veemarkt 9
...

2000 Antwerpen, Veemarkt 9 tel.: 03 213 19 08, fax: 03 213 19 08 creditcards: American Express, Eurocard, Visa keuken: Franse, brasserie chef: Philippe Grootaert keuken open: van 12.00 tot 14.00 u. en van 19.00 tot 22.30 u. sluitingsdag: za-mid, zo, feestdagen vakantie: een week Pasen, tien dagen augustus prijzen: à la carte: 45 euro - lunch: 20 euro - menu: 45 euro - dranken: aperitief: 8 euro - fles water: 5 euro - glas bier: 2 euro - fles huiswijn: 20 euro - glas huiswijn: 4 euro specialiteiten: spaghetti van asperges - warme oesters met vinaigrette, linzen en spekjes - gekonfijte lamsschouder (2 pers.) - haantje in rode wijn - vanille-ijs accommodatie: feestzaal (10 pers.), voorzieningen voor gehandicapten decor: brasseriestijl Antwerpse zware jongens met poen kennen de weg naar de bistrot pur sang van Philippe Grootaert. Klanten, kok en wijnkeldermeester zijn niet op hun mondje gevallen en het kan er, zeker voor toeristen, hard aan toe gaan. Wat er van het fornuis komt, is smakelijk, streekgebonden en wordt in royale hoeveelheden opgediend. 2000 Antwerpen, Reyndersstraat 24 tel.: 03 233 62 07, fax: 03 233 99 03 creditcards: American Express, Diners Club, Eurocard, Visa keuken: Frans-Belgische, klassiek-moderne chef: Johan Segers keuken open: van 12.00 tot 15.00 u. en van 19.00 tot 22.00 u. sluitingsdag: za, zo, feestdagen vakantie: 1/8-31/8, 24/12-1/1 prijzen: à la carte: 70 euro - lunch: 70 euro - lunch drank inbegrepen: 100 euro - dranken: aperitief: 10 euro - fles water: 6,50 euro - glas bier: 2 euro - fles huiswijn: 38 euro specialiteiten: salade van verse krab met kruidenkoekjes: 26,50 euro - zeetong met rabarber: 30 euro - eend met perziken (2 pers.): 62 euro - sabayon van champagne: 15 euro decor: rustiek De schalkse Johan Segers is waarschijnlijk de eigenzinnigste chef die wij kennen. Een menukaart valt hier al lang niet meer te bekennen, de chef komt aan tafel op sappige wijze vertellen wat hij in huis heeft en wat hij van plan is daar zoal mee te doen. Elk gerecht heeft zijn verhaal en dat vang je niet in één geschreven regel. Van de vele vaste klanten krijgt hij carte blanche zonder dat er over een prijs gesproken wordt, dat is een kwestie van vertrouwen en, first things first, eerst komt het eten, dan het betalen (pas op, het zijn geen weggeefprijzen). Johan Segers verstaat de kunst om van de ogenschijnlijk eenvoudigste dingen iets uitzonderlijk lekkers te maken zonder het te gaan zoeken in gekunsteldheden. 2018 Antwerpen, Karel Oomsstraat 36 tel.: 03 216 00 55, fax: 03 216 00 55, internet: www.hotelfirean.com creditcards: American Express, Diners Club, Eurocard, Visa keuken: Frans-Belgische, klassieke chef: Jacques Slaq keuken open: van 12.00 tot 14.00 u. en van 18.30 tot 21.30 u. sluitingsdag: zo, ma vakantie: 23/7-15/8, kerstvakantie prijzen: à la carte: 48 euro - dranken: aperitief: 7,40 euro - fles water: 3 euro - glas bier: 2 euro - fles huiswijn: 18,59 euro - glas huiswijn: 4,34 euro specialiteiten: salade van huisgepelde garnalen: 17,50 euro - brochette van gegrilde sint-jakobsschelpen: 24,60 euro - gebakken kabeljauw met rode wijn: 22,20 euro - gebraden eend op de wijze van Rouen: 71,90 euro - dame blanche: 6,82 euro accommodatie: parkeerruimte, voorzieningen voor gehandicapten - logies (15 kamers van 146,26 euro tot 197,20 euro), voorzieningen voor gehandicapten, airconditioning decor: klassiek, eigenzinnig Voor mensen met smaak en kennis van zaken is, in tijden dat de meeste chef-koks maar wat aan aanmodderen, restaurant Minerva een veilige baken. Het restaurant is een aanrader voor lekkerbekken die op zoek zijn naar juiste culinaire waarden, wetende dat kwaliteit geld kost. De manier waarop wordt gekookt en bediend, refereert aan een brok gastronomische geschiedenis. Chef-kok Jacques Slaq en zaalmeester Ludo, twee hoofdrolspelers in Minerva, zijn beiden afkomstig uit de vroegere Vateli. Baas van Minerva is Philip Iserbyt. Zijn ouders zijn eigenaar van hotel Firean in het begin van de straat. Wij werden uiterst professioneel bediend en proefden van voorbeeldige garnalenkroketten (12,50 euro) en geroosterde zeebaars met ruitjesmotief van de grill met vers gestoofde venkel, tomaat en een lichte wittewijnsaus (24,50 euro): niet vernieuwend maar wel prima bereide eersteklasproducten en heel veel smaak! Pieter van Doveren