Postbankier ziet kansen in de crisis

Stoffig, maar betrouwbaar. Eenvoudig, maar begrijpbaar. Het imago van de Bank van De Post is niet blits, maar de financiële crisis heeft die handicap omgetoverd in een troef. In 2008 trok de Bank van De Post ongeveer 7 procent extra spaarmiddelen en 60.000 nieuwe klanten aan. Het balanstotaal is ruim 8,5 miljard euro. “De unieke kans die de marktomstandigheden ons bieden, moeten we uitspelen. We hebben een netwerk van meer dan 800 postkantoren. We zijn vandaag perfect in de markt gepositioneerd. Maar we moeten daar meer ruchtbaarheid aan geven. We moeten er ook staan als op langere termijn de markten weer normaliseren”, omschrijft David Moucheron (35) een van zijn belangrijkste uitdagingen als de nieuwe CEO van de Bank van De Post, een intussen 13-jarige dochter van De Post en Fortis Bank, die straks een dochter van BNP Paribas is of een Belgische staatsbank wordt. “We hebben vertrouwen in elk scenario. Dankzij onze winstgevendheid passen we in ieders plannen”, zegt Moucheron.

De Bergenaar vindt zijn twee businesspassies – bankieren en retail – terug in zijn nieuwe job. Moucheron studeerde rechten in Louvain-la-Neuve en werkte drie jaar aan de balie voor De Bandt, Van Hecke & Lagae (nu Linklaters). “Intellectueel zeer uitdagend, maar je raakt snel opgesloten in een eng vakgebied. Bovendien wou ik aan de slag in de zakenwereld”, zegt Moucheron. Na een Master in Law aan Colombia University trok Moucheron daarom naar McKinsey om ervaring in de bedrijfswereld op te doen. “Na vijf jaar wenkte het partnerschap. Maar ik bleef bij mijn plan: liever zelf zaken doen, dan consultant te blijven. In de winter van 2005 kreeg ik een mooie aanbieding van Fortis in retailbanking”, zegt Moucheron, die vrij snel doorstoomde naar de functie van verkoopdirecteur en later naar de stoel van secretaris-generaal in het directiecomité van Fortis Group. “Maar dat wou ik slechts tijdelijk. De ervaring en de kans om op directieniveau een netwerk op te bouwen, was uniek, maar ik bleef vasthouden aan mijn langetermijnplan”, zegt hij.

Toen de mogelijkheid zich aanbood om de Bank van De Post te leiden, aarzelde Moucheron niet. “Er is potentieel om hier goed werk te leveren”, zegt de perfect tweetalige topman. “Mijn echtgenote is Nederlandstalig. Een betere cursus is er niet.” Het koppel heeft intussen vier kinderen. De oudste is zeven, de jongste één. “Ze slorpen veel van mijn vrije tijd en resterende energie op.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content