POLITIEKE ONDERNEMERS TREUREN

DESIMPEL, LANO, BODSON.

De politiek is zonder genade. Aimé Desimpel en Pierre Lano, ondernemers, actieve West-Vlaamse VLD’ers en parlementairen, zijn ontgoocheld. Beiden rekenden op een portefeuille in een regering. Dirk Van Mechelen werd Vlaams minister van Economie, iets waarop Aimé Desimpel had gemikt. En Pierre Chevalier is staatssecretaris voor Buitenlandse Handel geworden. Ook een plaats waar de West-Vlaamse concurrenten voor wilden tekenen. Aimé Desimpel is 58 en besefte: het is nu of nooit.

Aan Franstalige zijde is Philippe baron Bodson (60.000 voorkeurstemmen) niet bij de gelukkigen. Tijdens zijn gesprekken met Louis Michel (PRL), vóór de overstap van Tractebel naar de politiek, werden geen beloften gevraagd. Na de bekendmaking van de kandidatuur van Bodson door Michel liet de PRL-leider zélf doorschemeren dat er voor de zakenman kansen waren, in Europa of in een regering. Even dook zijn naam op als kandidaat-senaatsvoorzitter, een plaats die werd ingepalmd door beroepspoliticus Armand De Decker.

Men kan zich moeilijk inbeelden dat Bodson (54) de volgende vier jaar enkel lid zal zijn van een eerbiedwaardig maar weinig bedrijvig genootschap. De Senaat discussieert zelfs niet meer over de regeerverklaring. Hij nam meteen vakantie. De Senaat is een verzameling non executive directors van de nv België. Interessant én bijkomstig. Het zou onlogisch zijn als executive searchers Bodson niet zouden polsen om op hoog niveau opnieuw aan de slag te gaan in het bedrijfsleven. Mits organisatietalent is het ene, de Senaat, en het andere, een taak als CEO, te koppelen. Een precedent is oud-senator Boël van de staalfamilie. Die was senator op een ogenblik dat de hoge vergadering zwaarder woog dan een country club en méér tijd vergde.

Energiebedrijven zouden aan Bodson een goede CEO hebben. Er is zelfs een zeker precedent. John Goossens leidde jarenlang Alcatel Bell vóór hij aan de overzijde belandde, bij zijn grote klant Belgacom. Goossens verliet Alcatel Bell omdat hij in België aan de slag wilde blijven (Alcatel had hem aangezocht voor een internationale functie) en de samenwerking met Parijs onplezierig werd. Bodson verliet Tractebel omdat de samenwerking met Parijs onplezierig werd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content