Architect Michel Polak liet zich bij het ontwerp van de Plaza inspireren door het Parijse hotel Georges V. Plaza opende in 1930 en straalde grootsheid uit (onder meer door de hoge plafonds, de brede gangen, de ruime en heldere kamers en een majestueuze traphal over acht verdiepingen, versierd met glasramen en afgezet met smeedijzeren trapleuningen). Plaza werd het boegbeeld van de Brusselse luxehotels en kreeg heel wat beroemdheden over de ...

Architect Michel Polak liet zich bij het ontwerp van de Plaza inspireren door het Parijse hotel Georges V. Plaza opende in 1930 en straalde grootsheid uit (onder meer door de hoge plafonds, de brede gangen, de ruime en heldere kamers en een majestueuze traphal over acht verdiepingen, versierd met glasramen en afgezet met smeedijzeren trapleuningen). Plaza werd het boegbeeld van de Brusselse luxehotels en kreeg heel wat beroemdheden over de vloer. Maar door de explosieve groei van hotels en de grote werken, die het leven en de economie in de buurt grondig verstoorden, moest Plaza in 1976 noodgedwongen zijn deuren sluiten. Ruim twintig jaar later beleefde het complex onder impuls van de huidige eigenaar, baron van Gysel de Meise, zijn wedergeboorte. De baron trok zo'n 400 miljoen frank uit voor de renovatie. Interieurontwerper Pierre-Yves Rochon en barones Anne van Gysel kregen de opdracht om de weelderige sfeer van weleer te laten herleven. Zij combineerden met succes de warmte van de wandtapijten uit de Manufacture Nationale des Gobelins met de koele glans van zeldzaam marmer en het diffuse licht dat de kroonluchters van amethistkristallen verspreiden. Onder de azuurblauwe koepel bevindt zich L'Esterel, een ruime salon, cosy gemeubileerd, met retrobar en sofa's waarin u comfortabel kunt loungen. Dikke tapijten en schemerlampen brengen hier de gepaste sfeer. Keukenchef is Remi Jacxens, een geroutineerde kok die werd opgeleid in _ onder meer _ Villa Lorraine en Mon manège à Toi. Wij traden in de voetsporen van Sir Winston Churchill, Maurice Chevalier, Mistinguette, Yves Montand, Josephine Baker, Fernandel en andere beroemdheden en lieten ons door een vriendelijke en vaardige zaalmeester naar een tafeltje loodsen. De keuze viel op carpaccio van rundvlees met komkommer en raketsla (11 euro of 450 frank) en een terrine ganzenlever van te zachte textuur met vijgen en appelgelei (19 euro of 750 frank). Rundfilet met sjalotjes en bordelaisesaus met jerez-azijn en frietjes (19 euro of 750 frank) en gegrilde zeetong met Hollandse saus (22 euro of 890 frank) brachten volledige tevredenheid. Ook de voorgestelde wijn, een Margaux domaine Zédé '98, tweede wijn van Château Labégorce Zédé (950 frank of 23,54 euro) viel goed in de smaak. Een rijk gevulde desserttrolley werd voorgereden en wij kozen potjes met smakelijke chocolade-, mokka- en vanillecrème. Pieter van Doveren