Plattelandsbrasserie

In de druk bezochte landelijke Estaminet De Ster zijn eenvoud en ouderwetse gezelligheid troef.

Op vijf minuten rijden van de Brusselse ring ligt het idyllische dorpje Sint-Anna-Pede, dat gefusioneerd is met Itterbeek. De blikvanger op het schilderachtige dorpsplein is de kapel, die in 1568 door Pieter Bruegel werd vastgelegd op zijn schilderij “Parabel der Blinden” (te zien in het Museo Nazionale in Napels). Schuin daartegenover ligt een eeuwenoude “estaminet”, die nu de naam De Ster draagt.

In deze vergeten boerenherberg begonnen Cedrik Dullier en Marc Engelen een Vlaamse plattelandsbrasserie. Marc, die vroeger bediende was op een ministerie, serveert in vrijetijdskleding. Cedrik staat in de keuken en deed ervaring op als kok van de Belgische ambassade in Parijs.

In De Ster kan men terecht voor een eenvoudige hap, zoals een croque-monsieur of een boterham met plattekaas en radijsjes, maar ook voor meer verfijnde streek- en seizoengerechten. Cedrik en Marc bereiden zoveel mogelijk zelf : brood, frieten, de sorbet die als tussendoortje geserveerd wordt, de amandeltulp bij de dame blanche en het snoepgoed bij de koffie. Omdat dit alles nogal wat werk meebrengt, gaat de deur ‘s avonds al om halftien op slot.

Estaminet De Ster heeft een landelijk interieur, opgesmukt met nostalgische snuisterijen en rood-wit geblokte tafelkleden. Voor de lunch komen er vooral zakenlui, die ontspannen tafelen met een flink stuk vlees en een goed glas bier of wijn. De gevarieerde spijskaart gaat van croque-monsieur (110 fr.), spaghetti (van 195 tot 275 fr.) en vers gehakte filet américain (395 fr.), via ossehaas van de grill (525 fr. voor 300 gram) en gegrilde lendenrib (445 fr. voor 400 gram) tot meer verfijnde bereidingen zoals ganzenleverterrine met uienconfituur (495 fr.), kalfs- en lamszwezerik met dragon (585 fr.) en met ganzenlever gevulde eendenborst op een bedje van in notenolie gebakken witloof (395 fr.).

Wij kozen een “meli melo” van asperges, raketsla, grijze garnalen en vinaigrette met aceto balsamico (420 fr.) ; in deze overigens zeer smakelijke salade ontdekten we welgeteld één asperge en twee blaadjes raketsla. Aan de overkant van de tafel verscheen een lekkere compositie van in geuze gemarineerde zalm met gefrituurde prei en zalmeitjes (425 fr.). Het hoofdgerecht was een fors tussenribstuk (445 fr.) van op het slachthuis aangekocht wit-blauw rund. Wij hadden pech : het vlees was nogal droog en niet echt mals. Intussen genoot ons gezelschap van drie in de boter gebakken slibtongetjes van uitstekende kwaliteit (525 fr.).

PIETER VAN DOVEREN

Cedrik Dullier en Marc Engelen Wekten een vergeten boerenherberg weer tot leven en maakten er een gezellige pleisterplaats van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content