Plastic zakken die lijken op kartonnen dozen

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Pattyn Packing Lines gaat in Vietnam een verpakkingslijn leveren aan British American Tobacco. Een groot contract, maar klein bier vergeleken met het potentieel van een nieuw, revolutionair verpakkingssysteem dat het bedrijf nu ontwikkelt.

Wat verscholen tussen andere bedrijven in de industriezone Hoge Hul in Brugge staat de onderneming Pattyn Packing Lines. Deze KMO is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor industriële toeleveranciers. Een bezoek aan de industriehal toont wat we ons daarbij moeten voorstellen. Een geautomatiseerde band transporteert kartonnen dozen met een plastic voering, die gevuld, gewogen, ingepakt en afgevoerd worden. Deze verpakkingslijn wordt ontwikkeld voor een van de klanten, waar hij later zal worden geïnstalleerd.

“Onze klanten zijn de Unilevers van deze wereld,” zegt gedelegeerd bestuurder Paul Pattyn (50). “Meestal gaat het om halffabrikaten uit zeer diverse sectoren.” De verpakkingslijnen van Pattyn vullen bijvoorbeeld vloeistoffen en poeders voor de farmaceutische en chemische sector, voedingsbedrijven enzovoort.

Met goed vijftig werknemers tekende Pattyn in 2001 voor een omzet van bijna 9 miljoen euro. “Onze gemiddelde omzetgroei is 20%,” aldus Paul Pattyn. De sleutel van het succes ligt in een continue innovatie. Steeds gaat hij op zoek naar betere oplossingen voor zijn klanten.

Tijdens een van die zoektochten kwam hij op een “revolutionair” idee. De kartonnen dozen waarin de goederen worden verpakt kunnen met het prototype dat nu in de ontwerpkamer ligt definitief tot het verleden behoren. Nu wordt eerst een verstevigde plastic zak in de doos geplaatst, waarna die met liquide grondstoffen wordt gevuld. De dozen zorgen er naast de bescherming ook nog voor dat de grondstof na stolling een makkelijk hanteerbare vorm heeft. “Wij hebben nu een systeem ontwikkeld dat die dozen onnodig maakt, zodat de grondstof gewoon in de zak kan stollen, maar nog steeds in een makkelijk hanteerbare vorm. Voor de klanten wordt de kostenbesparing immens.” Het nieuwe systeem wordt wereldkundig gemaakt op de Anuga Food Tech-beurs (van 8 tot 11 april in Keulen), maar Paul Pattyn is er nu al van overtuigd dat dit voor de nodige professionele deining zal zorgen. Als hij slaagt in zijn opzet, wordt dit een standaard voor de markt. De Brugse KMO komt als een duivel uit zijn doosje.

Groot contract met BAT

Het bedrijf heeft er al een lange geschiedenis opzitten. In 1952 richtte Jean Pattyn zijn bedrijfje op. Hij legde zich vooral toe op de bouw van prototypen en industriële weegtechnieken. De klanten waren toen voornamelijk afkomstig uit de retail, hoofdzakelijk snoepgoed. “Dat waren kleine, makkelijk hanteerbare gewichten,” blikt zoon Paul terug. Hij zwaait de scepter sinds 1983.

Door de stijgende concurrentie en de hogere eisen van de klanten wordt de business er niet eenvoudiger op. “Omdat we actief zijn in een nichemarkt is ons afzetgebied beperkt. Ook de heersende consolidatie van ons klantenpotentieel werkt in ons nadeel,” merkt Paul Pattyn op.

Aan de multinational British American Tobacco ( BAT) zal het niet liggen. Voor een BAT-vestiging in Vietnam mogen de Bruggelingen een volledige verpakkingslijn leveren. Het contract bestaat uit twee delen, waarvan het eerste een waarde van 1,4 miljoen euro heeft. “Als je nagaat dat de gemiddelde contractwaarde ongeveer 400.000 euro is, mag dit een groot contract worden genoemd. Intussen heeft ook de Amerikaanse sectorgenoot Philip Morris interesse getoond.”

Eerder had Pattyn al gelijkaardige projecten lopen in China en Maleisië. De lijnen van Pattyn vind je vandaag in ruim 55 landen, de export is goed voor 75% van de productie. “Door onze wereldwijde spreiding hebben we minder last van lokale economische situaties, al ondervinden we vandaag toch ook een hapering.”

Lieven Desmet [{ssquf}]

Het nieuwe verpakkingssysteem van Pattyn wordt in april wereldkundig gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content