Plantaardige voeding wordt steeds meer gemeengoed in de Vlaamse keuken. De tijd van de vleesvervangers ligt achter ons. Ondernemers komen met meer creatieve producten. De twintigers Maybritt Devri...

Plantaardige voeding wordt steeds meer gemeengoed in de Vlaamse keuken. De tijd van de vleesvervangers ligt achter ons. Ondernemers komen met meer creatieve producten. De twintigers Maybritt Devriese en Ruslan Podgaetskiy bereikten deze maand een nieuwe mijlpaal met hun jonge bedrijf Davai. Hun plantaardige dumplings liggen in het diepvriesvak van 180 Colruyt-winkels. Nog voor die deal rondde Davai al de kaap van 1 miljoen verkochte dumplings. De dumplings zijn gebaseerd op pelmini's, de klassieke Russische deegbolletjes met een vulling. Davai verving het klassieke vlees door een plantaardige vulling en ontwikkelde plantaardig deeg. De twee ondernemers schakelen studenten in om de dumplings te produceren in hun thuisbasis Gent. Na de ambachtelijk start, waarbij de pelmeni's met de hand werden gemaakt, gebeurt de productie ondertussen met machines. Dat maakt dat het jonge bedrijf, een onderdeel van de accelerator Start it @KBC, klaar is voor de groei buiten de Benelux.