Plafondverwarming

Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd en luchtdicht, zodat koelen belangrijker wordt dan verwarmen. Ook de striktere energienormen stimuleren de vraag naar duurzame koeling.

Vloerverwarming is al een tijdje ingeburgerd, maar een nadeel is dat je er amper mee kunt koelen. Door aan betonkernactivering te doen, kan dat wel. “Principieel zijn de twee te vergelijken, maar er zijn twee grote verschillen”, legt Raf Poppe, productmanager van ClimaDeck, uit.

“Bij vloerverwarming liggen de buisjes met water in de chape, de toplaag dus. Wij werken in de betonconstructie. Op die manier kunnen we de massa ervan benutten om gematigder en zachter op te warmen in de winter en af te koelen in de zomer. Denk aan een lekker koele kathedraal op een hete dag. Het tweede verschil is dat ons systeem via het plafond werkt.”

Lagere temperatuur

In onder andere Duitsland, Nederland en Zwitserland wordt de techniek al langer gebruikt en ook Echo – producent van ClimaDeck – is er al vijf jaar mee bezig. “Door de opkomst van ecologisch denken zit de techniek nu enorm in de lift. De energiebesparing is dan ook groot. Water van 24 tot 26 graden geeft voldoende stralingsenergie om op te warmen, terwijl 16 tot 18 graden volstaat om af te koelen. We spreken dan ook van extralagetemperatuurverwarming (ELTV). Vergelijk dat maar eens met radiatoren waar water van 60 graden moet aangevoerd worden. Bovendien kunnen die lauwe temperaturen gekoppeld worden aan technologieën zoals een warmtepomp of zonneboiler. Zo kun je tot de helft energie besparen bij het verwarmen en zelfs tot 90 procent bij het afkoelen.”

Die besparing is mogelijk omdat lucht in airconditioning een veel lagere warmtecapaciteit heeft dan water of zware materialen zoals beton. Bovendien heeft betonkernactivering een comfortabeler koelingseffect. Bij airco klagen mensen al snel van tocht, keelpijn en andere kwaaltjes, maar dat is bij dit systeem uitgesloten.

Er is een aantal varianten van betonkernactivering. “De buisjes kunnen tijdens de ruwbouwfase op de bouwplaat zelf aangebracht worden, maar dat vergt heel wat coördinatie tussen de aannemer, de architect en andere technici. Daarom is ClimaDeck een kant-en-klare oplossing: in de fabriek worden de buisjes verwerkt in de betonplaten voor het plafond. Die moeten op de werf alleen nog aan elkaar gekoppeld worden. Dat kan achteraf gebeuren, dus de ruwbouw wordt niet verstoord. Bijkomend voordeel is dat wij perfect weten waar de buisjes liggen en waar er dus wel of niet geboord mag worden.”

“Het is logisch dat de betonnen constructie iets duurder is, maar wij spreken niet van meerkosten, wel van een budgetverschuiving. Je hebt nagenoeg geen andere verwarmings- of koelsystemen meer nodig. Betonkernactivering is wel alleen bruikbaar in zeer goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen.”

Vooral in kantoorgebouwen

Door de traagheid van het beton duurt het 3 tot 4 uur om de temperatuur met 1 graad te veranderen. Hierdoor wordt ClimaDeck vooral in kantoorgebouwen toegepast. Het voordeel is dan weer dat het nodige vermogen verspreid wordt over 24 uur en er geen pieken in het verbruik meer zijn. “We hebben ook een variant, ComfortDeck, waarbij de buisjes meer aan de oppervlakte liggen. Dit systeem reageert sneller en is wel inzetbaar voor woningen en appartementen.” Tot de referenties behoren onder andere de Provincie Limburg, Interleuven en Bayer.

ANNICK CLAUS

“Het is logisch dat de betonnen constructie iets duurder is, maar wij spreken niet van meer-kosten, wel van een budgetverschuiving”

Raf Poppe, ClimaDeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content