PIRATEN

Gruwel op zee

John Burnett, Terreur op zee – Moderne piraterij en buitengaats terrorisme. Becht, 368 blz., 19,90 euro.

De piraten trokken een plastic zak over de hoofden van de 23 bemanningsleden en slachtten hen af met knuppels, messen en vuurwapens. De lichamen werden in zee gegooid.

Het plastic verraadt dat dit geen gruwelvertelling uit lang vervlogen zeeroverstijden is. De huiveringwekkende moordpartij vond plaats op 16 november 1998 in de Zuid-Chinese Zee. Daar werd de Cheung Son, een in Panama geregistreerde bulkcarrier die op weg was van Sjanghai naar Maleisië, geënterd door een handvol zwaarbewapende piraten. Tijdens de hoogdagen van de zeeroverij (in de zestiende en zeventiende eeuw) werd er nooit zo gruwelijk en koelbloedig gemoord als door de misdadigers die dit schip overvielen. Helaas is de Cheung Son niet eens een alleenstaand drama. Steeds vaker worden schepen overvallen door piraten. Ze deinzen voor niets terug en geen enkel schip is veilig voor hen. Of het nu om een klein zeiljacht, een containerschip of een mammoettanker gaat, vooral in de Zuid-Chinese Zee en voor sommige kusten in Afrika en Zuid-Amerika worden ze steeds vaker het doelwit van piraten.

Ook de onderzoeksjournalist John Burnett werd er het slachtoffer van. Gelukkig kon hij praten met zijn drie Indonesische overvallers, die genoegen namen met de buit op zijn zeiljacht en hem in leven lieten. Blijkbaar waren ze niet uit op de boot zelf, want ook dat gebeurt maar al te vaak. Zelfs de meest waardevolle en kolossale schepen worden gekaapt, de lading wordt verkocht en de vaartuigen worden elders geregistreerd en op hun beurt verpatst of aangewend voor eigen (misdadige) activiteiten.

John Burnett werd in New York geboren en is vaak aan de slag voor Britse en Amerikaanse bladen (zoals The Guardian en National Geographic), maar leeft al geruime tijd in Nederland. In Terreur op zee brengt hij de hedendaagse piraterij in kaart. Van de romantiek uit de zeeroversverhalen blijkt al lang geen sprake meer. Momenteel zijn er drie soorten piraten actief: kleinschalig opererende misdadigers die op die manier een uitweg zoeken uit de armoede, goed georganiseerde gangsterbenden die werken in opdracht van internationaal opererende maffiaclans en sedert kort ook terroristen. Al even opvallend als schrijnend is dat vrijwel niemand wat onderneemt tegen de piraten, terwijl de aanvallen steeds talrijker worden (ook anno 2003) en ze stilaan een bedreiging voor de wereldhandel vormen. Misschien wordt er pas opgetreden als die derde groep, terroristen, straks toeslaan met een olietanker?

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content