Piraten en walvissen

CRYPTOMUNTEN We staan weer op 700 euro verlies en dat steekt.

De paniek heeft zich weer meester gemaakt van de markt van de cryptomunten. Is het de schuld van de regelgevers, de piraten of een Japanse walvis?

Alle knipperlichten staan op rood. De bitcoin, de ster onder de virtuele munten, heeft weer een zware correctie ondergaan. In drie dagen is de koers een kwart gezakt, van 9500 naar ongeveer 7000 euro. Vooral 7 maart was een zwarte dag, toen de bitcoin ‘s avonds bijna 10 procent naar beneden tuimelde en alle andere munten meesleurde in zijn val.

We gaan op zoek naar een verklaring voor die angst, onzekerheid en twijfel. Onze contacten in het wereldje zien drie mogelijke oorzaken.

1. Schrik van de regelgever

Op 7 maart gaf de Amerikaanse toezichthouder nieuwe aanbevelingen voor cryptomunten. De Securities and Exchange Commission (SEC) herinnerde de handelsplatformen eraan dat ze zich moeten registreren en herhaalde dat ze het toezicht wil aanscherpen. Heel wat platformen pretenderen wel dat ze zich hebben geregistreerd, maar zijn nog niet in orde.

2. Schrik van piraten

Eveneens op 7 maart was het Chinese Binance, een van de grootste platformen in cryptomunten, het slachtoffer van een poging tot hacking. De piraten kaapten een robottrader, die automatisch aan- en verkooporders genereert voor rekening van klanten. Wij gebruiken ook zo’n robot op het platform Kraken. Gelukkig was die niet betrokken bij de hacking. De robots op Binance begonnen plots en masse virtuele munten te wisselen voor ViaCoin, waardoor de waarde van die alternatieve munt kunstmatig werd opgeblazen. De toplui van Binance blokkeerden onmiddellijk het opvragen van geld en verhinderden zo dat de hackers met geld aan de haal konden gaan. We hadden zelf wat alternatieve munten gestald bij Binance. Na verscheidene vruchteloze pogingen slaagden we erin verbinding te maken. Oef, alles is nog aanwezig.

Piraten en walvissen

3. Schrik van de walvis van Tokio

Als iemand enorme hoeveelheden bitcoins bezit, is een walvis in het cryptojargon. Op 7 maart raakte bekend dat Nobuaki Kobayashi sinds september 400 miljoen dollar aan bitcoin en bitcoin cash – een afgeleide munt van bitcoin – had verkocht. Dat is niet zomaar een Japanse walvis, maar de advocaat van MtGox. Dat platform ging in 2014 in bizarre omstandigheden kopje-onder. 650.000 bitcoins gingen in rook op. Kobayashi begeleidt de afwikkeling van het faillissement en verkocht de munten in opdracht van de schuldeisers van het platform. Hij heeft nog belangrijke posities af te wikkelen. Elke verkoop kan de markten destabiliseren.

Wat ook de oorzaken zijn voor de jongste crash van de digitale munten, wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. We staan weer op 700 euro verlies en dat steekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content