Pionier van onlinebank

Onlinebankier Keytrade Bank heeft een nieuw directiecomité. Gewezen CFO Thierry Ternier wordt de nieuwe CEO.

Eind maart 2007 verwerft het Landbouwkrediet de resterende aandelen van Keytrade Bank. De vierde bankgroep van België heeft niet zolang gewacht om een nieuw directiecomité aan te stellen. Helemaal nieuw is dat niet, want gewezen CFO Thierry Ternier schuift een stoel op en mag zich voortaan als CEO voorstellen. “Veel zal er voor mij niet veranderen. Tenslotte is Keytrade Bank nog altijd een kmo. Bovendien was ik de laatste jaren als CFO ook al veel bezig met bijvoorbeeld productontwikkeling,” zegt de jonge veertiger.

De licentiaat Economische Wetenschappen (Universiteit Gent) heeft altijd al iets gehad met beurs en beleggen. In zijn eerste job was hij verantwoordelijk voor de beleggingen van het vakantiefonds voor de textiel. Na een korte tussenstap als portfoliomanager bij Unilever trok hij naar Josi. De verzekeringsgroep had ook de Bank voor Koophandel van Brussel gekocht, maar door het gebrek aan schaalgrootte had de bankpoot weinig toekomst. “In de Verenigde Staten had ik de opkomst van de onlinebrokers en het internetbankieren gezien. Om te overleven, gaven we de Bank voor Koophandel van Brussel een nieuwe positionering en een nieuwe naam. Realbank was de eerste in ons land om bankdiensten online aan te bieden. Korte tijd later kwamen daar ook beursdiensten bij,” vertelt Thierry Ternier over zijn pioniersjaren.

Technologiejongens Jean Zurstrassen, Grégoire de Streel en José Zurstrassen waren op dat moment met een gelijkaardig project bezig. De klemtoon lag bij VMS Keytrade vooral op de beursdiensten en zij zaten verlegen om een banklicentie. Voor een beursvennootschap is het echter niet zo evident om die te krijgen. De fusie tussen Realbank en VMS Keytrade in 2002 was dan ook het perfecte huwelijk.

Voor Zurstrassen & co. was het nieuwe er intussen al een tijdje af. Keytrade Bank kwam in handen van het Landbouwkrediet en de medeoprichters gingen op zoek naar een andere uitdaging. Maar die andere pionier bleef wel aan boord. “Met de intrede van Binck Bank op de Belgische markt hebben we voor het eerst te maken met een rechtstreekse concurrent. Om onze positie als marktleider te verdedigen, gaan we onze diensten uitbreiden,” aldus de West-Vlaming. “We zullen ons heus niet laten verleiden tot een tarievenoorlog.”

THierry ternier (keytrade bank)

IS: voorzitter van het

directiecomité van

Keytrade Bank.

VRIJE TIJD: familie (twee kinderen), uitwaaien aan zee, golf.

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content