Pijplijn van belofte

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het potentieel van de pijplijn van Argenx, de uitstekende deal met AbbVie en de instap van gespecialiseerde Angelsaksische fondsen in het kapitaal zijn nog onvoldoende weerspiegeld in de koers van het aandeel.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Argenx werd in 2008 opgericht door drie oudgedienden van Ablynx. De technologie van beide bedrijven is gebaseerd op antistoffen van lama’s. Ablynx ontwikkelde daarvoor het Simple-platform, dat het later aanvulde met ingelicentieerde technologie om de kwaliteit van de antibody’s te verbeteren. Ablynx spitst zich toe op de bestrijding van kanker en immuniteitsziekten, waarbij het voor de financiering een evenwicht zoekt tussen zelfstandige ontwikkeling en samenwerkingen met partners.

Fantastische deal

Bij de eigen onderzoeksprojecten onderscheiden we ARGX-110 en -111, twee antibody’s gericht op kanker, en ARGX-113, een beloftevolle auto-immuun antibody. Het doel van ARGX-113 is bij auto-immuunopstoten, waarbij het afweersysteem eigen organen aanvalt, de auto-antistoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te weren. De techniek is toepasbaar op alle auto-immuunziektes. Onlangs maakte Argenx sterke interim-data van een fase I-doseringsstudie bekend. Tegen eind 2016 start een fase II-studie bij patiënten met myasthenia gravis, een zeldzame spierziekte.

ARGX-110 is een middel in kankerimmunologie dat zich richt op een nieuw target en waarmee fase Ib-studies lopen voor de behandeling van leukemie en solide tumoren, met resultaten later dit jaar. Deze zomer start parallel een fase I/II-combinatiestudie. ARGX-111 richt zich op uitgezaaide kankers. Dat programma liet al positieve tussentijdse resultaten zien. Na de fase Ib-studie zet Argenx het project voort met een partner.

In april ontving Argenx 40 miljoen dollar uit een fantastische deal met AbbVie voor ARGX-115. De succesvolle afronding van de preklinische studies in de eerste helft van 2018 kan bijkomend 20 miljoen dollar opleveren. Als AbbVie daarna ARGX-115 inlicentieert, kunnen de mijlpaalbetalingen oplopen tot 625 miljoen dollar. Daarbovenop komen mogelijk dubbelcijferige royalty’s op de verkoop. Zulke hoge bedragen zijn normaal gangbaar voor een fase II-product.

Comfortabele kaspositie

Bij de programma’s die Argenx opzet met een partner, loopt een fase I-studie met ARGX-109, een anti IL-6 antibody die gelicentieerd is aan RuiYi en omgedoopt tot Gerilimzumab. Daarnaast zijn er samenwerkingen met Leo Pharma, Bayer en Shire, dat ook een aandeelhouder van Argenx is.

Na de uitgifte van 1,4 miljoen aandelen tegen 10,79 euro per aandeel in januari, die volledig werd onderschreven door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Federated Investors, en ondanks de deal met AbbVie, heeft Argenx begin juni opnieuw 30 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van 2,7 miljoen aandelen tegen 11,1 euro per aandeel. Op de uitgifte hebben vooral Amerikaanse investeerders ingetekend, waaronder Perceptive Advisors en MPM. Daardoor dekt de comfortabele kaspositie van ruim 100 miljoen euro bijna de helft van de marktkapitalisatie. Argenx kan ARGX-113 en ARGX-110 daarmee sneller zelfstandig ontwikkelen.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content