PIANOFABRIEK

De Italiaanse architect Renzo Piano, bekend van het Parijse Beaubourg, heeft de Fiat-fabriek in Turijn een waardige nieuwe bestemming gegeven.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

De naam Lingotto is ontleend aan de wijk waarin de vroegere fabriek opgetrokken werd, dichtbij de Po, even buiten het stadscentrum van Turijn. Het gebouw werd in 1920 ontworpen door de Italiaanse ingenieur Giacomo Mattè Trucco en bestaat uit twee lange vleugels, waar destijds Fiat-auto’s aan de lopende band werden geassembleerd. Op het dak bevindt zich nog altijd de piste waarop de wagens uitgetest werden. De eerste auto die in Lingotto van de band rolde, was de Fiat 501 (tot 1926). De laatste was de Lancia Delta (1979), commercieel zo’n succes dat de directie voor een nieuwe, grotere fabrieksruimte koos : Chivasso.

Renzo Piano heeft de fabriek, die grote indruk had gemaakt op Le Corbusier, een nieuwe bestemming gegeven, rekening houdend met het oorspronkelijke silhouet en de natuurlijke lichtbronnen. Het is een van de mooiste renovaties ter wereld geworden. Piano (66) is de architect van Beaubourg, de nieuwe luchthaven van Osaka, het voetbalstadion van Bari en het in aanbouw zijnde Wetenschapsmuseum in Amsterdam. Terwijl hij in 1977 in Parijs voor het Centre Georges Pompidou nog voor een provocerende stijl koos, blinkt zijn Lingotto-ontwerp uit door soberheid en bescheidenheid. Hij is er namelijk in geslaagd om een fabriek waar duizenden arbeiders hun zweet hebben gelaten, om te bouwen tot een multifunctioneel complex met internationaal comfort. Hedendaagse architectuur en architectuur uit de jaren twintig reiken elkaar hier heel sereen de hand.

Het Expositiecentrum (meer dan 50.000 m²) werd in 1992 ingehuldigd ter gelegenheid van het beroemde Autosalon van Turijn. Eind 1995 werden het Conferentiecentrum en het hotel geopend met een vergadering van de NATO. In het Conferentiecentrum kunnen tot 3500 personen samenkomen (zalen van 50 tot 2000 plaatsen) en een waar pareltje is het Auditorium, helemaal in kerselaar afgewerkt. De zaal heeft een perfecte akoestiek. Op 27 maart zal het London Philharmonic Orchestra er te gast zijn onder leiding van Myung-Wung Chung, op 15 mei de Berliner Philharmoniker met Claudio Abbado.

Boven een van de dwarsvleugels van het gebouw bevindt zich een rond platform waarop helicopters kunnen landen. Het geeft rechtstreeks toegang tot La Bolla, een VIP-lounge voor 25 personen, helemaal in glas en staal. Ongetwijfeld een van de origineelste vergaderzalen ter wereld.

Maar, toegankelijker voor de gewone sterveling, is het nieuwe hotel : de parel aan de kroon. Piano richtte er 244 kamers in, waaronder 114 executives, 14 suites en 6 kamers voor gehandicapten. Ze zijn hedendaags aangekleed en gemeubeld met ontwerpen van Philippe Starck, Mario Bellini en Ettore Sottsass.

Tussen de twee vleugels van het hotel ligt een botanische tuin, waar dwars doorheen een glazen tunnel loopt. Deze heldere hal is uitgevoerd in wit Carrara-marmer, bekleed met prachtige, veelkleurige kelims en stijlvol opgevrolijkt met hedendaags meubilair. Zowel in de hal als in de kamers zijn reproducties te zien van de verbouwingsplannen, in 1982 door verscheidene architecten ingediend. Lingotto geldt als een van de mooiste hotels van de keten Le Méridien. Het is er heerlijk logeren en bovendien worden de smaakpapillen er niet aan hun lot overgelaten : het hotel heeft ook een restaurant, Rivoli, dat gespecialiseerd is in de Piemontese gastronomie. Turijn is een omweg waard, Lingotto eveneens.

Le Méridien Lingotto – Via Nizza 262 – 10126 Torino. Tel : (39) 11 – 664.20.00. Fax : 664.20.01. Reserveren vanuit België : 0800 – 16700.

Het oorspronkelijke projekt van Giacomo Mattè Trucco uit 1920.

De kamers zijn opgesmukt met hedendaags meubilair en reproducties van de verbouwingsprojecten.

Een glazen tunnel loopt dwars doorheen een botanische tuin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content