PHILIPS BELGIE

Wat en waar ?

Beursanalisten durven wel eens cynisch opmerken dat Philips vandaag meer waard is “in brokken” dan in “één geheel”. En aangezien Cor Boonstra een boontje heeft voor de shareholder value, wordt een afstootscenario best mogelijk geacht. Wat zou Boonstra dan doen in België, het adagium sell it, fix it or stop it van z’n collega Jack Welch bij General Electric getrouw ? :

“Sound & Vision” telt drie vestigingen in België. De tv-fabriek in Brugge (575 werknemers), goed voor zowat 20 % van de Belgische omzet. Een productie- en competentiecentrum voor luidsprekers en akoestische techniek in Dendermonde (302 werknemers). En last but not least drie kenniscentra in Leuven (175-tal werknemers) : digitale signaalprocessing ( ITCL), afstandsbediening ( RCS of Remote Control Systems) en ingebouwde software voor multimediasystemen ( Philips TASS). ITCL werkt nauw samen met het Vlaamse onderzoekslabo Imec en geldt als zeer beloftevol. RCS is geen “kernactiviteit”.

Philips Hasselt (2000 medewerkers) specialiseert zich in laseroptica en analoge/digitale signaalverwerking. De vestiging is zéér vitaal voor de toekomst van de elektronicagroep.

SPECS ( Solution Provider for Embedded Software) is een spin-off en ontwikkelt multimediatoepassingen voor optische dragers (cd) en interactieve tv.

Voor het lokale cd-i-softwarehuis PIMC ( Philips Interactive Media Centre) zoekt Philips een overnemer.

In Hasselt is er ook een afdeling van PMF ( Plastics & Metalware Factories), die metalen onderdelen vervaardigt voor diverse producten. Is geen kernactiviteit.

In Lommel is er eveneens een afdeling van PMF (475 werknemers). Maakt metalen krimpranden voor beeldbuizen en plasticonderdelen voor cd-romspelers en mobilofoons. Toekomstwaarde is onduidelijk.

In Turnhout is er de fabriek van Philips Lighting (2000 werknemers), met expertise in innovatieproducten zoals de QL-inductielamp en ceramische spots. Met toekomstwaarde, maar concurrentie uit lagelonenlanden zoals Polen.

De fabriek voor foliecondensatoren en potentiometers in Roeselare (960 werknemers) maakt deel uit van Philips Components Industrial. Vorig jaar geconfronteerd met groeiterugval en overcapaciteit op groepsniveau.

Tot slot drie fabrieken in de buurt van Brussel. Eentje voor ceramische componenten (325 jobs) in Evere, een andere voor ceramische onderlagen in hybride schakelingen in Anderlecht (160 jobs) en een fabriek voor voedingssystemen in telecom en industriële elektronica in Waver (400 jobs).

In het Brusselse hoofdkwartier tenslotte werken 900 medewerkers in de administratie en verkoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content