Philippe Van Ongevalle (51): ‘We groeien op onze exportmarkten’

© gf

De econoom Philippe Van Ongevalle heeft er zijn eerste jaar op zitten als topman van Febelgra, de federatie van de Belgische grafische industrie. De krimpende sector telt in ons land geen 900 werkgevers meer. Terwijl de omzet van de drukkerijen in 2016 voor het eerst onder 2 miljard euro dook (-4,7%), stabiliseerde de tewerkstelling in de sector op 10.550 werknemers.

Hoe was uw eerste jaar aan het hoofd van Febelgra?

PHILIPPE VAN ONGEVALLE. “Ik ben vrij positief omdat we in een veranderingsproject zitten. We zetten de federatie weer op de kaart en passen ze aan de veranderende marktomstandigheden aan. Ik kom uit de sector en ik zag met de crisis en de digitalisering de noodzaak met collega’s te praten en samen te werken. Fusies en overnames zijn mijn specialiteit. Ik heb er ook een aantal gedaan, nu is consolidatie vrij gangbaar in onze sector.”

Nu is het van moeten?

VAN ONGEVALLE. “De sector staat al jaren zwaar onder druk. Gezien de grote investeringen in machines hebben we volumes nodig. We zien dat zich grotere groepen vormen, die een stuk van de markt inpalmen. De ondernemers-managers trekken nu de kar. Dat brengt een nieuwe dynamiek in de sector.”

Hoe speelt de federatie daarop in?

VAN ONGEVALLE. “Ik heb een programma opgezet om onze doelgroep te verruimen. De toekomst van onze industrie is crossmediaal. We werken in de communicatiemarkt. Print staat onder druk, maar er zullen altijd verschillende vormen van communicatie zijn. We zien verschuivingen: communicatiebureaus beginnen digitaal te printen en drukkerijen nemen communicatiespelers over. De markt is in beweging en print is een deel van een ruimer geheel. Als federatie moeten we daarop inspelen en onze deuren openen voor communicatiebureaus, grafisch ontwerpers, digitale printcentra, enzovoort. We zijn zeker niet pessimistisch.”

Febelgra werkt samen met de werkgeversfederatie Fedustria. Komt er een fusie?

VAN ONGEVALLE. “Daar hebben we grondig over nagedacht, maar dat scenario hebben we verlaten. De sectoren zijn te verschillend. Het zou ook naar onze sociale partners een verkeerd signaal zijn. Wij werken nog goed samen, maar een fusie is niet meer aan de orde.”

Kijkt u dan naar andere partners om mee samen te werken?

VAN ONGEVALLE. “We praten met Indufed, een koepelfederatie die rond duurzame sectoren werkt. De papier- en kartonnijverheid en de glasindustrie maken er deel van uit. Dat is ook onze waardeketen. We zullen niet opgaan in een andere federatie. We willen zelfstandig blijven.”

Opvallend is de toename van de export in de sector.

VAN ONGEVALLE. “Export is goed voor 40 procent van onze omzet. We groeien met 3,5 procent op onze exportmarkten. We doen beter dan Frankrijk, dat zijn export zag krimpen. Maar Nederland doet het veel beter. We moeten onze internationale concurrentiepositie bewaken. Ik probeer dat ook aan de sociale partners duidelijk te maken. Wat ben je met stijgende lonen op korte termijn, als je zo je exportkansen ondermijnt? We moeten ons wapenen om meer te exporteren. Als we daar geen oog voor hebben, zijn we niet goed bezig.”

K.D.C.

“We moeten onze internationale concurrentiepositie bewaken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content