PGA Tour en DP World verenigd

HENRIK STENSON Ook de kapitein van het Europese Ryder Cup-team zou kiezen voor de Saudi's. © Getty Images

Nooit eerder ging het er zo bewogen toe in het golfwereldje. De snel groeiende macht van de LIV Golf Invitational Series, het dissidente circuit dat royaal wordt gefinancierd door een Saudisch overheidsfonds, noopt de Amerikaanse PGA Tour en de Europese DP World de rangen te sluiten. Voor het eerst in de geschiedenis staat de Schotse Open deze week volledig open voor spelers van de Amerikaanse Tour, die meteen punten kunnen halen voor de FedEx Cup. Omgekeerd kunnen Europese spelers deelnemen aan het Barbasol Championship in Nicholasville, Kentucky. En daar blijft het niet bij. Dankzij de strategische alliantie tussen Amerikanen en Europeanen krijgen de beste tien spelers in de Europese ranking vanaf 2023 een full card voor de PGA Tour. Dankzij die beslissing is het niet uitgesloten dat spelers als Thomas Pieters en Thomas Detry ooit toegang krijgen tot de toptoernooien aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

De bonzen van de Amerikaanse golfsport doen er alles aan om te beletten dat het tot een grote uittocht van de beste spelers van de wereld komt, want de lokroep van het Saudische eldorado is heel verleidelijk. In de LIV Invitational wordt met miljoenen dollars gegooid, en dat is een tactiek die duidelijk werkt. Na Dustin Johnson, Lee Westwood, Sergio Garcia, Ian Poulter, Louis Oosthuizen en Phil Mickelson hebben nu ook Brooks Koepka, Kevin Na, Branden Grace, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Paul Casey en Matthew Wolff gekozen voor het grote geld. En het einde is nog niet in zicht: er wordt gefluisterd dat ook Tommy Fleetwood en Henrik Stenson zullen kiezen voor de Saudi’s. Stenson is niemand minder dan de kapitein van het Europese Ryder Cup-team. Iedereen kijkt dan ook uit naar zijn beslissing, aangezien het niet uitgesloten is dat dissidente spelers niet langer mogen deelnemen aan de grote confrontatie tussen Europa en Amerika.

De spanning is te snijden. Omdat ze niet mogen deelnemen aan de Schotse Open, hebben verscheidene spelers van de LIV ermee gedreigd dat ze de DP World Tour voor de rechter slepen. “Die spelers wisten heel goed dat er gevolgen zouden zijn als ze het grote geld boven de sport kozen”, reageerde topman Keith Pelley van de European Tour. Hij onderstreept zo dat hij niet van plan is in te binden. De kans is groot dat de kwestie voor de rechtbank komt. Het lijkt uitgesloten dat alle betrokken partijen aan tafel gaan zitten om tot een compromis kunnen komen. Volgens heel wat waarnemers zou dat nochtans de verstandigste oplossing zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content