Personeelstekort zet zorg onder druk

© Getty Images/iStockphoto

In vier op de vijf ziekenhuizen is het personeelstekort zo groot dat ze overwegen activiteiten af te bouwen. Dat blijkt uit een rondvraag van de koepel Zorgnet-Icuro bij drie kwart van de Vlaamse ziekenhuizen en 184 woon-zorgcentra. Ruim 80 procent van de ziekenhuizen denkt aan het sluiten van bedden, terwijl 21 procent de radiologiediensten wil inkrimpen en 18 procent de capaciteit in het operatiekwartier zou verkleinen.

De wachttijden voor patiënten dreigen zo te groeien. In de ouderenzorg is dat niet nieuw: 70 procent van de woon-zorgcentra werkt al met een wachtlijst. Het groeiende personeelstekort dreigt de situatie daar nog te verergeren: een kwart van de bevraagde woon-zorgcentra overweegt een tijdelijke opnamestop.

Sinds de coronapandemie is het tekort aan zorgpersoneel prangender dan ooit. Dat heeft te maken met de algemene vraag naar personeel op de arbeidsmarkt. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, vraagt daarom structurele maatregelen. Die moeten volgens haar verder gaan dan het aantrekkelijker maken van het beroep. Ze denkt daarbij aan de aanpassing van de wet zodat verpleegkundigen zich in de toekomst voor bepaalde ondersteunende taken kunnen laten bijstaan door jobstudenten en gepensioneerden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content