Peren, appels en dadels uit Aubel

Het in 1902 opgerichte Meurens is de enige onderneming die de benaming’echte Luikse siroop’ mag gebruiken. Het beroemde recept dateert uit 1947. Behalve veel peren zijn er ook appels, suiker en dadels voor nodig.

Van supermarkt tot delicatessenzaak

De fabriek van Meurens bevindt zich op een steenworp van het centrum van de Luikse gemeente Aubel, nabij de voormalige spoorlijn tussen Aken en Luik. De onderneming wordt geleid door Bernard Meurens, de achterkleinzoon van stichter Clément Meurens. Behalve Luikse siroop produceert Meurens nog andere siropen en soorten vruchtenmoes. Drie kwart van de productie is bestemd voor België, de rest gaat hoofdzakelijk naar de buurlanden. “Je kunt onze producten ook vinden in delicatessenzaken in Tokio, Londen en Quebec”, zegt Bernard Meurens. De Luikse siroop van Meurens is te koop in de supermarkt. Het bedrijf verkoopt de helft van zijn productie aan industriële spelers, in de vorm van sapconcentraten. Meurens, dat altijd onafhankelijk is gebleven, heeft 23 voltijdse medewerkers in dienst. Het produceert elk jaar 3500 ton, goed voor een omzet van 7,5 miljoen euro.

Dat Meurens in 2015 een halalcertificaat aanvroeg, veroorzaakte commotie op de sociale media en zelfs bij politici. “Het had geen impact op de verkoopcijfers. Onze siropen zijn per definitie halal, omdat wij met fruit werken”, zegt Bernard Meurens. “Ze zijn trouwens ook koosjer. Het recept is onveranderd, we spelen gewoon in op de vraag.”

Daar komt het fruit Luikse siroop bevat hoofdzakelijk peren en appels. Meurens koopt die in Sint-Truiden, de Voerstreek en Nederland, op enkele kilometers van Aubel. De vruchten worden apart in grote kuipen met wormschroeven gestort, om ze te wassen met warm water.  Meurens verwerkt 10.000 ton fruit per jaar: naast peren en appels ook pruimen, abrikozen, dadels, vijgen, druiven en zelfs bieten.
Daar komt het fruit Luikse siroop bevat hoofdzakelijk peren en appels. Meurens koopt die in Sint-Truiden, de Voerstreek en Nederland, op enkele kilometers van Aubel. De vruchten worden apart in grote kuipen met wormschroeven gestort, om ze te wassen met warm water. Meurens verwerkt 10.000 ton fruit per jaar: naast peren en appels ook pruimen, abrikozen, dadels, vijgen, druiven en zelfs bieten.
Koken Voor de ambachtelijke bereiding van appel- en perensiroop wordt het fruit normaal één keer gekookt. Meurens kookt de vruchten tweemaal. De eerste keer onafgebroken, gevolgd door een filtering om enkel het sap over te houden en dat te laten indikken, en de tweede keer per batch (een beperkte hoeveelheid fruit) met het oog op de bereiding van de verschillende producten in het gamma. Het kookproces duurt anderhalf à drie uur, afhankelijk van hoe rijp het fruit is.
Koken Voor de ambachtelijke bereiding van appel- en perensiroop wordt het fruit normaal één keer gekookt. Meurens kookt de vruchten tweemaal. De eerste keer onafgebroken, gevolgd door een filtering om enkel het sap over te houden en dat te laten indikken, en de tweede keer per batch (een beperkte hoeveelheid fruit) met het oog op de bereiding van de verschillende producten in het gamma. Het kookproces duurt anderhalf à drie uur, afhankelijk van hoe rijp het fruit is.
Persen en filteren Na de eerste kookbeurt is het fruit moes. De hete brij wordt overgepompt naar een pers, waarna het sap in een grote ketel belandt. Het warme sap wordt door roterende filters geloodst om het van onzuiverheden te ontdoen. Dat duurt slechts enkele minuten. Aangezien Meurens zijn afvalberg maximaal probeert te beperken, verkoopt het de vruchtenpulp die na het persen en filteren overblijft als veevoer aan boeren in de streek.  100 kilo fruit levert 12 kilo pulp op.
Persen en filteren Na de eerste kookbeurt is het fruit moes. De hete brij wordt overgepompt naar een pers, waarna het sap in een grote ketel belandt. Het warme sap wordt door roterende filters geloodst om het van onzuiverheden te ontdoen. Dat duurt slechts enkele minuten. Aangezien Meurens zijn afvalberg maximaal probeert te beperken, verkoopt het de vruchtenpulp die na het persen en filteren overblijft als veevoer aan boeren in de streek. 100 kilo fruit levert 12 kilo pulp op.
Indikken Het sap bevat nu geen ongerechtigheden meer, maar het is nog niet geconcentreerd. Het indikken gebeurt tijdens de tweede kookbeurt in grote kuipen van roestvrij staal waarin 15.000 liter sap een uur lang kan worden verhit, wat 2000 kilo ingedikt sap oplevert. Na de verdamping meet een medewerker het suikergehalte. Vervolgens wordt het concentraat gekoeld en in tanks opgeslagen bij een temperatuur van 5 graden Celsius.
Indikken Het sap bevat nu geen ongerechtigheden meer, maar het is nog niet geconcentreerd. Het indikken gebeurt tijdens de tweede kookbeurt in grote kuipen van roestvrij staal waarin 15.000 liter sap een uur lang kan worden verhit, wat 2000 kilo ingedikt sap oplevert. Na de verdamping meet een medewerker het suikergehalte. Vervolgens wordt het concentraat gekoeld en in tanks opgeslagen bij een temperatuur van 5 graden Celsius.
Raffineren Pas in deze fase worden de exacte hoeveelheden van elk ingrediënt door een computer berekend en bijgesteld.
Raffineren Pas in deze fase worden de exacte hoeveelheden van elk ingrediënt door een computer berekend en bijgesteld. “Op een bepaald moment hebben wij beslist aan onze Luikse siroop wat suiker toe te voegen, want sinds de Tweede Wereldoorlog viel alles wat zoet was erg in de smaak”, zegt commercieel directeur Bernard Meurens. “Pas eind jaren zestig zijn we ook dadels beginnen te gebruiken. Doordat er fruitbomen waren gekapt, kampte de streek met een gebrek aan peren. Het recept sloeg aan bij het grote publiek. Vandaar dat we er niets meer aan hebben veranderd.” Tijdens het raffineren wordt de siroop aan de kook gebracht, waardoor die de gewenste stroperige consistentie krijgt. Nadien wordt ze afgekoeld tot 65 graden. Na 24 uur afkoelen heeft de siroop haar definitieve textuur. Ze wordt dan overgepompt naar een vulmachine en verdeeld over potjes.
Verpakken In drie uur leggen de potten tien meter af door een koeltunnel. De temperatuur zakt van 65 tot 15 graden. Dankzij de pectine die in appels zit, zorgt die temperatuurdaling voor een prima geleivorming. Per uur gaan 1500 tot 5000 potjes door de koeltunnel. De tekening met de boomgaarden van Aubel staat al sinds 1947 op de potjes.
Verpakken In drie uur leggen de potten tien meter af door een koeltunnel. De temperatuur zakt van 65 tot 15 graden. Dankzij de pectine die in appels zit, zorgt die temperatuurdaling voor een prima geleivorming. Per uur gaan 1500 tot 5000 potjes door de koeltunnel. De tekening met de boomgaarden van Aubel staat al sinds 1947 op de potjes. “Wij willen de verpakking niet veranderen”, merkt Bernard Meurens op. “Iedereen kent en herkent de pot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content