Peanuts betalen is passé

© MediaNews Group via Getty Images

Waarom McDonald’s zijn lonen optrekt.

McDonald’s is al jaren een belangrijk doelwit in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden. De dag voor de jaarlijkse algemene vergadering op 20 mei organiseerde de belangengroepering Fight for $15 een staking van McDonald’s-werknemers in vijftien steden in de Verenigde Staten.

Nochtans had McDonald’s een week eerder beloofd dat de lonen zouden stijgen. De 36.500 eigen werknemers zullen een loonsverhoging van gemiddeld 10 procent krijgen, zodat de aanvangslonen voor nieuwe werknemers zullen toenemen van 11 naar 17 dollar per uur. Tegen 2024 zal het gemiddelde uurloon voor werknemers 15 dollar bedragen. McDonald’s voegde eraan toe dat het in de komende drie maanden 10.000 mensen in dienst wil nemen voor de 650 restaurants die het volledig in eigendom heeft.

De fastfoodreus volgde daarmee Chipotle en Olive Garden. Ook die restaurantketens kondigden onlangs loonsverhogingen aan, terwijl ze personeel proberen te vinden, nu het normale leven in de Verenigde Staten weer op gang komt. McDonald’s heeft ruimte om te investeren in arbeid, zegt Sara Senatore van de broker Bernstein. De vergelijkbare omzet in Amerika groeide in het eerste kwartaal jaar op jaar met 14 procent, dankzij de boomende onlinebestellingen. Klanten die van thuis bestellen, bleken bovendien twee keer zoveel uit te geven. Bestellingen met de mobiele telefoon waren gemiddeld 20 procent groter. Dat leverde McDonald’s een operationele marge van 44,5 procent op, de hoogste in jaren.

Peanuts betalen is passé

Hogere prijzen om de extra kosten te compenseren komen er voorlopig niet. De loonsverhoging zal maar een beperkte invloed hebben op de winst van McDonald’s, die de groep grotendeels haalt uit de franchisevergoedingen van de 14.000 restaurants die ze niet zelf uitbaat.

Franchises

Fight for $15 stelt dat arbeiders in alle McDonald’s-restaurants een hoger loon verdienen. Maar franchisegevers hebben niet veel te zeggen over de arbeidspraktijken van de franchisenemers. Ze kunnen betere lonen alleen maar aanmoedigen door opleidingen voor de werknemers en andere extraatjes te financieren, waardoor bij de franchisenemers geld vrijkomt. McDonald’s heeft niet beloofd dat het dat zal doen.

Grote en kleine restaurants vinden moeilijk personeel. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel van Brooklyn blijkt dat koks in New York voor de pandemie 15 dollar per uur kregen, het minimumloon in de stad. Nu betalen restaurants hun 25 dollar per uur. Ze geven zelfs parttimers een ziektekostenvergoeding, en vele beloven nieuwkomers een startpremie. In Brooklyn, het meest woke deel van New York, beloven sommige zich ook te zullen inzetten voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid in het personeelsbestand.

Economen verwachten dat het tekort aan arbeidskrachten zal afnemen naarmate de bezorgdheid over besmettingen op de werkplek afneemt en kinderen weer naar school gaan. Maar ook voor de coronapandemie stegen de lonen al en hadden zaken het moeilijk om personeel te vinden, zegt Mark Zandi, de hoofdeconoom van Moody’s Analytics. Als het leven weer enigszins zijn normale gang gaat, zullen de werkgevers manieren moeten vinden om personeel aan te trekken. De sollicitanten trakteren op een gratis Crispy Chicken-sandwich combo, zoals McDonald’s doet in Florida, zal niet langer genoeg zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content