PATRICK DE MAESENEIRE – Minister van buitenlandse zaken en exportbeleid

In het zakenkabinet van Trends geven zeven top-CEO’s als Vlaams en federaal

schaduwminister om beurt hun visie op de sociaal-economische actualiteit.

ZONDAG 27 JUNI

De Parti Socialiste (PS) kondigt aan dat ze de Franstalige liberalen niet langer als voorkeurpartner beschouwt bij de vorming van de Waalse deelregering en gaat in zee met de Waalse christen-democraten (CDH).

Patrick De Maeseneire. “De verkiezingen hebben meer dan ooit de tegenstellingen tussen Wallonië en Vlaanderen laten zien. In Vlaanderen kiest meer dan 60 % rechts, in Wallonië 60 % links. PS-topman Elio Di Rupo ziet meteen zijn kans schoon om de MR in de toekomst verder af te zwakken door de CDH op te nemen in de Waalse regeringsonderhandelingen en hopelijk zo ook een invloed te hebben op de CD&V, die aan zet is in Vlaanderen. Behalve de absolute macht wil Di Rupo volgens mij geen verdere staatshervorming. Bovendien zwakt hij de liberalen af in het federale parlement, wat hem nog meer helpt deze beide objectieven te bereiken. Een meesterlijke zet. Ik ben zeker dat Machiavelli ergens in zijn stamboom zit.”

MAANDAG 28 JUNI

Federaal minister voor Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) wil nieuwe stappen in de staatshervorming en pleit ervoor dat de regio’s zelf kunnen beslissen over de aanwending van de middelen voor werkloosheidsuitkeringen, om zo de activiteitsgraad op te krikken.

De Maeseneire. “De vakbond gaat hier lijnrecht tegen in. Een breuk in de solidariteit, zo heet het. Zelfs socialistisch partijgenoot Freddy Willockx zegt dat Vandenbroucke het contact met zijn achterban kwijt is. Neen, meneer Willockx, u verwart achterban met zuilen en instellingen. Frank Vandenbroucke mikt op alle Vlamingen en niet alleen op de minder dan 20 % die voor de SP.A heeft gestemd. De kiezer heeft op 13 juni duidelijk gekozen voor meer beslissingsmacht in Vlaanderen. Hoe wil je nu diezelfde politiek aanhouden voor Wallonië met meer dan 18 % werkloosheidsgraad? We moeten naar regionale CAO’s en naar een splitsing van de sociale zekerheid, als we dit land competitief willen houden en iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid willen laten dragen.”

MAANDAG 28 JUNI

Naar het voorbeeld van de Duitse vakbond IG Metall, die ermee instemde om werknemers van Siemens voortaan 40 uur per week te laten werken, ijvert ook het VBO voor de 40-urige werkweek, zonder aanpassing van lonen.

De Maeseneire. “Wie ben ik om het Verbond van Belgische Ondernemingen tegen te spreken, maar dit voorstel is onrealistisch. Een 40-urige werkweek is nodig, absoluut, want anders gaan we nooit het economische groeiritme kunnen evenaren dat de Verenigde Staten en Azië nu halen. Maar dit als een algemene maatregel voorleggen aan de arbeiders en bedienden, zonder loonsverhoging, zal op enorm verzet stuiten. Ik zie zoiets veeleer haalbaar op individueel bedrijfsniveau, in ruil voor de garantie van werkgelegenheid of om op een flexibeler manier op een systeem van overuren te kunnen overstappen. Dat lijkt mij een discussieforum waard bij Barry Callebaut. Begrijp me niet verkeerd, langer werken zal nodig zijn, maar ook de lasten op arbeid moeten sowieso naar beneden, zowel voor werkgevers als werknemers.”

MAANDAG 28 JUNI

De VS draagt de macht versneld over in Irak.

De Maeseneire. “Twee dagen vroeger dan aangekondigd. Het goede nieuws valt samen met de recente aankondiging van de verhoging van de olieproductie en deed de olieprijs zakken naar het laagste niveau in twee maanden. Een opsteker voor de economie, hoewel de prijs met 36 dollar per vat in New York nog altijd zeer hoog is. Toch blijft de situatie zeer volatiel. Ik had deze week een diner met Peter Sutherland, de Europese voorzitter van Goldman Sachs en chairman van British Petroleum. Hij ziet de toekomst vrij somber in. Volgens hem zal het georganiseerde terrorisme al het mogelijke blijven doen om de regimes in Irak – en nog veel meer in Saudi-Arabië – te doen wankelen en zo de oliebevoorrading te onderbreken. Een stop van de olie-export uit Saudi-Arabië zou inderdaad een ramp zijn voor de wereldwijde economische groei.”

WOENSDAG 30 JUNI

De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente in de VS.

De Maeseneire. “Fed-voorzitter Alan Greenspan verhoogt de rente in de VS met 25 basispunten tot 1,25 %. De aandelenmarkten reageren positief, want deze stap was al lang verwacht én goed voorbereid. Door de slechter dan verwachte jobcijfers blijft de dollarstijging echter uit. En ondertussen doet Europa niets aan de rente, en zo verliest de dollar opnieuw terrein tegenover de euro. Een slechte zaak voor onze export. De Europese Centrale Bank zal nu zeker de rente niet meer verlagen, hoewel er volgens economen nog altijd ruimte is om dit te doen met 25 basispunten tot 1,75 %. In het eerste kwartaal kende Europa slechts een groei van 0,6 %, de VS zit boven de 4 %. Dat zegt genoeg, denk ik.”

P.D.

+ : Regionale opsplitsing werkloosheidsuitkeringen om activiteitsgraad op te krikken.

+ : Versnelde machtsoverdracht in Irak en verhoging olieproductie.

– : 40-urige werkweek zonder loonsverhoging als algemene maatregel.

– : Slechte jobcijfers die dollarstijging deden uitblijven, ondanks renteverhoging in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content