Passie en authenticiteit

© J. HAMERS

Jacques Vandermeiren, gedelegeerd bestuurder van het Antwerps Havenbedrijf, is trots op zijn hockeyende dochters, geniet van een maaltijd in ‘t Fornuis en houdt ervan om in Arcachon urenlage gesprekken te voeren.

Wat is het beste boek dat u gelezen hebt?

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Zeer verrassend, maar met veel herkenningspunten aan mijn klassieke Grieks-Latijnse opleiding in het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat mijn dochter haar achttiende verjaardag zou vieren als atlete op de Olympische Spelen. In Londen, waar ze met de Red Panthers (veldhockeyploeg, nvdr) van de Verenigde Staten won, zongen 18.000 toeschouwers Happy Birthday voor haar. Intussen heeft ze 150 caps, en is ze twee keer op rij kampioen van België geworden. De laatste titel haalde ze met haar jongere zus, die ook al zilver won op het EK met de -21-jarigen.”

De beste plaats om uw hobby’s te beoefenen?

“Wij huren elk jaar samen met enkele koppels hetzelfde huisje in Arcachon, aan Cap Ferret bij Bordeaux. Je kunt er watersporten, lopen, zwemmen, een boek lezen, genieten van wijn, lekker eten en tijdens urenlange gesprekken refaire le point met mijn Franse vrienden.”

Uit welke fout hebt u het meest geleerd?

“Ik heb compromissen gemaakt bij de samenstelling van mijn team, om de verkeerde redenen. Je moet veeleisend zijn voor de mensen met wie je samen dingen wilt doen. Als het niet 100 procent goed zit op het gebied van werkethiek en vertrouwen, dan werkt dat in op de ploegdynamiek, en zal je je doel niet bereiken.”

Wat was uw zwaarste levensles?

“Ik ben mijn vader verloren in een verkeersongeluk, toen ik net geen 21 was. Hij was 52, dus jonger dan ik nu. Nu zie ik beter wat ik heb gemist: iemand die je raad kan geven. Anderzijds moest ik als oudste zoon veel sneller verantwoordelijkheid nemen, en heb ik misschien zaken vlugger beginnen te doen dan anderen.”

Welk talent zou u graag hebben?

“Ik had graag saxofoon kunnen spelen, maar ik heb er noch het talent noch het geduld voor om te oefenen. Dus geniet ik van andere mensen die me ontroeren met wat ze schrijven of spelen.”

Jacques Vandermeiren (53) is gedelegeerd bestuurder van het Antwerps Havenbedrijf.

Passie en authenticiteit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content