Passeren op snelheid

Door werk te maken van een gespecialiseerd datanetwerk, hoopt Belgacom de concurrentie te snel af te zijn.

Janet Jackson in Velvet Rope, het nieuwsarchief van de RTBf, de “hoe doe ik het zelf”-filmpjes van Dobbit… het zijn enkele van de diensten op Belgacoms gesloten Turbo Line site. Hier klopt het hart van de grootste Europese test met Asymmetric Digital Subscriber Line ( ADSL) technologie. Theoretisch 8 miljoen bits per seconde in de richting van de abonnee, 600 kilobit per seconde in de omgekeerde richting: 125 keer sneller dan een ISDN-verbinding. Ruimte zát voor video-op-aanvraag of videoconferentie. En helemaal gereserveerd voor de abonnee zelf, in tegenstelling tot de coaxkabels van Telenet, die met andere abonnees moeten worden gedeeld. Over die éne ADSL-lijn kan bovendien gelijktijdig worden getelefoneerd. En nog. “ADSL is geen eindpunt,” verklaart broadband director Wim De Meyer van Belgacom. “Bedrijven als Alcatel, Ericsson en Orckit werken nu op laboschaal aan VDSL-technologie, die 50 megabit per seconde haalt.”

ADSL heeft dus een potentieel waar Internet-gebruikers hunkerend naar uitkijken. Voor Belgacom is de installatie van een datanetwerk met ADSL-toegang bovendien een poging om zich opnieuw incontournable te maken op de telecommarkt.

PRAKTISCH.

In oktober 1997 was aangekondigd dat de ADSL-test op 1 januari met 1000 abonnees zou starten. Daarvan zijn er nu de helft aangesloten, aldus De Meyer. De proef loopt tot 1 juli. De installatieprocedure is in het huidige proefstadium tamelijk bewerkelijk. “Wij voorzien momenteel twee uur installatietijd: bekabeling, installatie van modem en Ethernetkaart, configuratie van de pc en de Fast Internet software,” zegt Wim De Meyer. Hij hoopt dat in de definitieve versie een deel van de installatie door de klant zelf kan worden gedaan.

Delicaat blijft de controle en beheersing van de interferentie die het 1 megaherz brede ADSL-signaal op andere draden in de kabel kan veroorzaken. Het is één van de “objectieve redenen” die Belgacom kan inroepen om de ADSL-technologie in het toegangsnet in eigen handen te houden en niet over te laten aan alternatieve operatoren (zie voorgaand artikel).

TE SNEL OM GOED TE ZIJN.

Denk nu niet dat Belgacom via ADSL 8 megabit per seconde gaat leveren. “Daarvoor zou de rest van het netwerk moeten volgen en bandbreedte is duur, vooral internationaal,” beklemtoont Wim De Meyer. Om dat in perspectief te zetten: een Internet Service Provider als EUnet Belgium, die duizenden bedrijven bedient, heeft vandaag 34 megabit/seconde aan transatlantische capaciteit. Slechts vijf ADSL-gebruikers zouden al die bandbreedte – en meer – kunnen opsouperen. Vandaar dat Belgacom zijn Turbo Line diensten (de servers met de videoclips en dergelijke meer) fysiek zo dicht mogelijk bij de klant probeert te installeren. “De hoge snelheden zijn haalbaar op het lokale traject, dus we moeten zoveel mogelijk proberen om de inhoud lokaal aan te bieden,” zegt Wim De Meyer, terwijl hij een trailer uit Scream 2 tegen 200 kilobit/seconde door een venstertje jaagt. Wie tv-kwaliteit verwacht, wordt teleurgesteld. “ADSL is duidelijk sneller dan ISDN, maar niet zo spectaculair als u zou denken,” verklaart Philippe Duthoit, één van de deelnemers aan de test. Volgens hem – Wim De Meyer wil hier geen getal op plakken – beperkt Belgacom de capaciteit tot 400 kilobit/seconde (kbps) bij de particulier.

VRAGEN BLIJVEN.

Op cruciale punten houdt Belgacom in deze testfase zijn kaarten gedekt. Hoeveel bits per seconde zal de abonnee uiteindelijk kunnen binnenhalen? Tegen welke prijs? Met een vast abonnement of tegen betaling op basis van connectietijd, datavolume, type dienst of een combinatie? In de VS lijkt het de kant van het vaste abonnement, de flat fee, op te gaan. US West begint deze maand met Megabit Services op basis van ADSL tegen 40 dollar per maand voor 256 kpbs en 80 dollar per maand voor 768 kbps (respectievelijk 1500 en 3000 frank). BellSouth vraagt testabonnees 50 dollar per maand bovenop hun gewone abonnement (100 dollar voor bedrijven). ADSL-modems kosten in de VS nu ongeveer 300 dollar (11.000 frank).

Wim De Meyer waagt zich niet aan een prognose over de tijd die Belgacom nodig zal hebben om ADSL op grote schaal beschikbaar te stellen. Wie de moeizame invoering van ISDN – dat ook een delicate installatieprocedure kent – heeft gevolgd, zal sceptisch staan.

Het Turbo Line proefproject raakt 19 van de zowat 600 lokale centrales van Belgacom. “Maar die moeten niet noodzakelijk alle 600 snel worden aangepast,” zegt Wim De Meyer. “We denken met een beperkt aantal lokale centrales aan een grote vraag te kunnen beantwoorden.”

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content