PARTNERS

IS MONOPOLIE HOUDBAAR ?

Kan het Rode Kruis zijn monopolie behouden op het vlak van bloedprodukten ? Wat de stabiele derivaten betreft, kan de slag al verloren zijn. Het RK beschikt immers niet over de onderzoeksmogelijkheden van de farmaceutische industrie. Deze stabiele derivaten zijn van cruciaal belang voor bijvoorbeeld hemofiliepatiënten die dank zij bloedstollingsmiddelen een normaal leven kunnen leiden.

Argumenten ten voordele van een RK-monopolie zijn : bloed mag geen bron van winstbejag worden, een selektieve keuze van de donors en de hoop om op die manier goedkopere produkten te bekomen. Voorstanders van konkurrentie wijzen echter op het voordeel van een diversiteit aan bevoorradingsbronnen, wat een veiligheidsfaktor kan betekenen wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn bij één van de leveranciers. Dit zou ook een positieve invloed kunnen hebben op de types en hoeveelheden van de beschikbare produkten.

PRIVÉ-BEDRIJVEN.

Wat albumine betreft, is 30 % van de produkten gebruikt in België reeds afkomstig van privé-bedrijven. Bepaalde farmaceutische ondernemingen commercializeren gammaglobuline. En er zijn nu reeds verschillende bloedstollingsmiddelen op de markt. Bovendien heeft Baxter de procedures opgestart om een rekombinant afkomstig uit genetisch materiaal op de Belgische markt te lanceren. Dit is een substituut voor een groot deel van de markt van de klassieke bloedstollingsmiddelen.

Bepaalde RK-verantwoordelijken, vooral Franstaligen, willen dan ook hun ambities op een monopoliepositie temperen. De Vlamingen zijn optimistischer wat betreft toekomstkansen van het RK met stabiele derivaten.

Naar verluidt sloot het RK recent akkoorden met het bedrijf Octapharina voor bepaalde bloedstollingsmiddelen en met Biotest voor gammaglobuline. Octapharina is reeds een partner van het RK. Via dit bedrijf laat het RK zijn plasma immers virus-inaktiveren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Er zouden eveneens onderhandelingen aan de gang zijn met Baxter. Over de inhoud van de diverse partnerschappen is echter nog geen enkele informatie doorgesijpeld, noch over de instanties van het RK die verantwoordelijk zijn voor de onderhandelingen.

Jaarlijks neemt het Rode Kruis zo’n 900.000 zakjes bloed af in België. De donors gaan, naar een lokale inzameling of naar een van de 39 bloedtransfusiecentra. Die centra scheiden meestal zelf plasma, witte bloedcellen en plaatjes, en rode bloedcellen. De zogenaamde verse produkten worden rechtstreeks aan de ziekenhuizen geleverd.Het plasma wordt overgebracht naar de Centrale Afdeling voor Fraktionering. Hier worden de proteïnen van het plasma gefraktioneerd om een reeks zogenaamde “stabiele derivaten” te bekomen : albumine, bloedstollingsmiddelen en immunoglobuline.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content