Park zonder bomen

De leegstaande OMC-gebouwen in Brugge worden een bedrijvenpark van een 15-tal industriële ondernemingen. Een investering van minimum 220 miljoen en maximum 350 miljoen. Maar de optie van een hypermarkt bestaat ook nog.

Zestigduizend vierkante meter grond, waarvan de helft bebouwd, ligt langs het Brugse zeekanaal te verkommeren. Hier was vroeger Outboard Marine Corp. ( OMC) gevestigd, maar de Amerikaanse producent van buitenboordmotoren besliste begin jaren negentig zijn vestiging in Brugge te sluiten. Juni ’94 trok de laatste werknemer de deur toe.

OMC trok naar het dienstencentrum Westinform van Thierry Floréal een bekende figuur in Brugge om een nieuwe bestemming te zoeken voor zijn gronden. Floréal vond in het Hasseltse Alwin Development een koper. Het grootste deel van de OMC-grond zou een beurshal worden, annex een aantal sportfaciliteiten en indoor-karting. Maar na de jongste gemeenteraadsverkiezingen kwam het “nieuwe” Brugse stadsbestuur met nochtans dezelfde partijen terug op de eerder gedane toezeggingen. Er werd géén vergunning verleend.

Alwin Development hield het voor bekeken en OMC werd opnieuw eigenaar. Uiteindelijk kocht de nv Pathoeke Industries de grond voor 145 miljoen frank, en verkocht meteen twee kleine stukken aan respectievelijk Arplam (Sint-Eloois-Winkel) en Power (Wevelgem). Pathoeke Industries is 50 % Herman Deneef (van de chemiegroep uit Heist-op-den-Berg) en 50 % Kristine Van Hool, lid van de bussenbouwersfamilie. Een West-Vlaams ondernemer zou binnenkort het voortouw nemen in Pathoeke Industries en het nodige geld meebrengen voor de nieuwe investering. En Thierry Floréal wordt er binnenkort bestuurder.

BEDRIJVENPARK.

Westinform bleef promotor. Samen met Kris Heyneman van Reps, een bureau dat rendabiliteitsstudies verricht van industriële vastgoedprojecten, werd een nieuw concept ontwikkeld. OMC zou het Bedrijvenpark Brugge Zeehaven (BBZ) worden. De leegstaande gebouwen zullen worden opgedeeld in kleinere entiteiten van 2000 vierkante meter (of veelvouden daarvan). Zo komt er plaats voor een vijftiental ondernemingen. En de crème fraîche van het project is een dienstencentrum voor de bedrijven die zich in het park vestigen. BBZ wordt dus een bedrijvencentrum, maar dan voor grotere industriële ondernemingen.

De grote productiehal van 20.000 vierkante meter zal worden gerenoveerd en opgesplitst in een aantal entiteiten naargelang van de vraag. Het gebouw zal middendoor worden gesneden door een straat die de bedrijven bereikbaar moet maken. Het vroegere magazijn (10.000m²) blijft zoals het was en wordt voorlopig niet opgedeeld. Aanpalend wordt zo’n 6 à 8000 vierkante meter bijgebouwd. Tussen die twee grote blokken komt het dienstencentrum.

“Tegen zomer ’97 moeten we klaar zijn,” belooft Thierry Floréal. Hij rekent daarbij op overheidssubsidies ; een recent decreet tegen de leegstand voorziet immers de mogelijkheid van subsidies bij renovatie van leegstaande panden. Zonder subsidiëring zal het project in fasen worden uitgevoerd. De minimuminvestering bedraagt 220 miljoen frank. Hiermee wordt onmiddellijk gestart. Wanneer het concept volledig en meteen wordt uitgevoerd, gaat het om 350 miljoen frank.

In het dienstencentrum komt op het gelijkvloers een interbedrijfsgeneeskundige dienst, een kinderdagverblijf, een bedrijfsrestaurant en een telesecretariaat. Op de eerste verdieping worden een aantal bureaus gepland voor kleinere dienstenbedrijven. Westinform zal dit dienstencentrum uitbaten.

Voor de industriële lokaties heeft Westinform al verschillende aanvragen gehad. “Ook al hebben we nog maar weinig actief gezocht,” zegt Thierry Floréal. “Zo is er een vraag van een bedrijf uit het Antwerpse met een filiaal in Zeebrugge, dat 10.000 vierkante meter wil huren. De investering hangt af van een nieuwe transportlijn van Italië naar Engeland. Die lijn zal over Calais of Zeebrugge lopen. Eind deze maand valt de beslissing. Wordt het Zeebrugge, dan wil de maatschappij zo snel mogelijk in de gebouwen intrekken. Ook voor de andere entiteiten heb ik al verschillende aanvragen.”

“Ik mik op de samenwerking Zeebrugge-Antwerpen. De ligging van BBZ is hiervoor perfect. Ik wil immers nieuwe tewerkstelling creëren. Geen verschuiven van bedrijven die bijvoorbeeld om milieuredenen niet meer in het centrum van Brugge kunnen blijven. Er is grote vraag naar opslagruimte, maar dat creëert geen tewerkstelling.” Floréal rekent op minimum 200 nieuwe werkplaatsen.

Hij hoopt op samenwerking met de Stad, de Gom en de Vlaamse overheid. “Bijvoorbeeld in het snel verstrekken van vergunningen,” zegt Thierry Floréal.

HYPERMARKT.

Komt het BBZ er zeker ? Ja, tenzij Pathoeke Industries “bezwijkt” voor een ander voorstel : een hypermarkt. “Er zijn daar vragen voor,” geeft Floréal toe. Toen het jaren geleden duidelijk werd dat OMC zou sluiten, lieten Makro en Cora al interesse blijken. In dit geval komen er twee gebouwen, samen 33.000 m², en 600 parkeerplaatsen. “Dit is niet de eerste prioriteit,” zegt Thierry Floréal. “Het concept BBZ heeft de voorrang, maar ja, als een distributiegroep bereid is de prijs te betalen voor de hele grond… Zo’n hypermarkt brengt trouwens ook tewerkstelling voor enkele honderden.”

G.M.

KRIS HEYNEMAN (REPS) EN THIERRY FLOREAL (WESTINFORM) Project van minimum 220 miljoen voor een bedrijvenpark op de vroegere OMC-gronden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content