Palmolietijger

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De palmolieprijs is sinds de zomer verrassend met 20 procent gedaald. Dat woog op de koersen van de producenten. We beschouwen die daling van de palmolieprijs niet als structureel, en dus zijn er koopkansen op langere termijn. Het Britse Anglo-Eastern Plantations is zo’n kans.

De Belgische beleggers zijn vertrouwd met de plantagegroepen. Wat Anglo-Eastern Plantations (AEP) onderscheidt van andere plantagegroepen, is de uitbreiding van het areaal.

In 2010 nam de beplante oppervlakte toe van 44.750 tot ruim 52.300 hectare. Die groei van 16 procent was haast een wereldrecord. Dat tempo bleek niet houdbaar. Het doel er in 2011 nog 10.000 hectare bij doen, werd niet gehaald. Er kwam ‘slechts’ 4800 hectare bij, toch nog een sterke 9,2 procent. De achterstand was te wijten aan te droge weersomstandigheden in Zuid-Sumatra en Centraal-Kalimantan.

De ambitie werd getemperd. Bij de voorstelling van de jaarcijfers van 2011 werd een groei met 9000 hectare naar voren geschoven, gespreid over 2012 en 2013. Dat werd midden dit jaar bevestigd, ook al bleef de aangroei in de eerste zes maanden beperkt tot 1085 hectare. Het tempo moet dus opnieuw omhoog.

AEP is eigenaar van 133.000 hectare en nog in familiale handen. Het gaat om Chinezen die in Maleisië wonen, met aan het hoofd de rijke eigenares Lim Siew Kim. Financieel is de expansie dus niet zo’n probleem, temeer omdat AEP zelf financieel sterk staat. Ondanks de zware investeringen bedroeg de nettocashpositie op 30 juni 43,7 miljoen pond (109 pence per aandeel).

Voor palmolie zit er veel tijd tussen het planten en het oogsten. De eerste, beperkte oogst is er na drie, vier jaar. Omvangrijke oogsten komen er na zeven tot tien jaar. De cijfers over 2011 waren erg sterk. De inkomsten stegen met 38 procent, de bedrijfswinst (ebit) ging 48 procent hoger en het nettoresultaat per aandeel was 1,50 dollar of 93,1 pence. De eerste jaarhelft was minder, ondanks een toename van de productie met 8 procent. Maar een lagere gemiddelde prijs (1095 dollar per ton, -9 %), een zwakkere Indonesische roepia tegenover de dollar en hogere operationele kosten speelden de groep parten. Samen gaf dat 10 procent lagere inkomsten (116 miljoen dollar), 28 procent minder bedrijfsresultaat (37,8 miljoen) en een nettowinst op 27,9 miljoen dollar (51 pence per aandeel). Sinds de zomer is de palmolieprijs gezakt naar 800 dollar omdat ze minder gebruikt wordt als biobrandstof.

AEP is geen dividendaandeel. Over het boekjaar 2011 werd een bijna symbolisch bedrag van 6 dollarcent per aandeel (3,7 pence) betaald. AEP zet alles op groei, en niet op winstuitkering.

AEP is traditioneel een erg stabiel aandeel. Maar de voorbije weken ging er zo’n 10 procent af. Een koopkans, ook omdat het aandeel ondergewaardeerd is in vergelijking met andere groepen, vooral als we kijken naar de beurskapitalisatie tegenover de beplante en onbeplante oppervlakte. AEP heeft op langere termijn meer koerspotentieel dan andere spelers.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content