Overnames moeten groei versnellen

KOBE VERDONCK "De oorlog om talent biedt kansen voor SD Worx."

De hr-dienstengroep SD Worx blijft overnames doen en verankert zich zo bovenaan in de ranking van Europese hr-spelers. Nieuwe acquisities zijn nog gepland, maar er wordt evenveel verwacht van organische groei, zegt CEO Kobe Verdonck.

Een Europese referentie worden in payroll en hr, door organische groei en een actieve overnamestrategie”, staat te lezen in het jaarverslag 2020 van SD Worx. Voor dat laatste laat de Belgische humanresourcesdienstverlener er geen gras over groeien. In april werd Aditro overgenomen. In Zweden, Finland en Noorwegen is dat de marktleider in digitale oplossingen voor hr en loonverwerking. Op die manier kon SD Worx spelers als Volvo en IKEA als klant verwelkomen.

Net voor de zomer kwam daar het Nederlandse launch! bij, dat diensten levert voor de implementering, het onderhoud en de outsourcing van de cloudsoftware SAP SuccessFactors. “Met die overname versterkt SD Worx zijn voetafdruk in de hr-cloud- & payrollmarkt”, zegt Kobe Verdonck, de CEO van SD Worx. “Vorig jaar nam SD Worx al Adessa over, waarmee we onze capaciteiten in de SAP SuccessFactors-business uitbreidden, om de behoeften van zakelijke klanten in heel Europa beter te ondersteunen. Met de overname van launch! kunnen we voortbouwen op die basis en met onze gezamenlijke expertise de klanten begeleiden in hun transformatie naar digitale hr-oplossingen. Rond SAP-oplossingen waren er nog gaten in ons aanbod. Ook dekken we nu grotere geografische gebieden beter af. We versterken ons concreet in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.”

Een aantal jaar geleden waren we actief in zeven landen, nu is dat meer dan verdubbeld. Het bewijst dat we op de goede weg zijn

De portefeuille van launch! sluit aan bij die van SD Worx: middelgrote tot heel grote bedrijven met meer dan 2000 werknemers, zowel in de privé-sector als bij de overheid. Daarbij onder andere de Universiteit Maastricht en PostNL. Voor launch! was de overname ook welkom. “We kregen steeds meer vragen om SAP-gebaseerde diensten te leveren aan onze klanten die in heel Europa actief zijn. Nu we samengaan met SD Worx, kunnen we op die verzoeken ingaan. Ook zijn we geografisch zeer complementair”, zegt Hans Hemels, de CEO van launch!

Tegelijk werd SD Worx de hoofdaandeelhouder van de Belgische softwareontwikkelaar Teal Partners, die bedrijven als Deloitte, Xerius en Actief Interim in portefeuille heeft. Door de overnames is SD Worx een topdriespeler in Europa in het segment van de hr-dienstverleners. Andere belangrijke spelers zijn ADP en Visma. Mondiaal zit de dienstengroep in de top vijf. SD Worx berekent de lonen van 5 miljoen werknemers. Zijn meer dan 5300 werknemers zijn actief in zeventien landen. Verdonck: “Een aantal jaar geleden waren we actief in zeven landen, nu is dat meer dan verdubbeld. Het bewijst dat we op de goede weg zijn. De focus ligt nu wel op Europa: er zijn nog groeimogelijkheden in Oost-Europa.”

Ruim dienstenpakket

In 2020 realiseerde SD Worx een geconsolideerde omzet van meer dan 743 miljoen euro en een bedrijfskasstroom van meer dan 77,3 miljoen. De overnames gebeuren met eigen middelen. In 2019 haalde SD Worx met een obligatielening 80 miljoen op om overnames te financieren. Het is niet te bedoeling zomaar omzet te kopen. “Net als in het verleden kijken we naar de toegevoegde waarde van de overnames en focussen we op het digitale”, legt Verdonck uit. “De vraag naar digitale hr-oplossingen was groot en zal nog groeien. En om die digitale diensten te verlenen is voldoende schaalgrootte nodig.”

De CEO van SD Worx wijst er ook op dat de overnames voor een groeiversnelling zullen zorgen “maar dat de hoofdfocus nog altijd organische groei is. Uiteraard zijn een aantal markten voor loonberekening al gesatureerd. In België heeft bijna elk bedrijf zijn payroll uitbesteed. Maar SD Worx is wel uitgegroeid tot een brede hr-dienstverlener. De portefeuille is zeer ruim, gaande van payroll over rekrutering tot loopbaanbegeleiding, workforce management en andere vormen van hr-consultancy en juridisch hr-advies. Bedrijven hebben het liefst dat ze voor alle taken op één speler een beroep kunnen doen, en dat in verschillende landen.”

Volgens Verdonck heeft SD Worx dankzij het beheer van de payroll-dossiers van 5 miljoen werknemers – van wie meer dan 1 miljoen in België – toegang tot een massa hr-data, zodat het bij hr-consultancy-opdrachten de resultaten van zijn klanten met de sectorgemiddelden kan vergelijken. Vorig jaar werd de Employment Tracker gelanceerd, die gegevens genereert over absenteïsme, vakantiedagen, tijdelijke werkloosheid en andere hr-parameters.

Spanning op de arbeidsmarkt

De positie op de rekruteringsmarkt heeft SD Worx weliswaar ook verworven door eerdere overnames, zoals het Duitse Fidelis HR (2016), het Vlaamse VIO Interim (2017) en de Nederlandse Flexpoint Group (2018). Toen was er kritiek omdat ze te duur zouden zijn betaald en de uitzendsector toen niet als een boomende markt werd gezien.

Ondertussen is de situatie totaal gewijzigd. Iedereen heeft het over een krapte op de arbeidsmarkt, die de groei van de bedrijven belemmert omdat ze de juiste mensen niet vinden. Een kans voor SD Worx. “Wij volgen natuurlijk de groei van onze klanten”, zegt Verdonck. “Al zijn we tijdens de coronapandemie blijven groeien, ondanks een vertraging van onze activiteiten. We moesten bijvoorbeeld ondernemingen begeleiden met de tijdelijke werkloosheid. Sinds het tweede kwartaal van 2021 merken we een versnelling van de groei en de oorlog om talent laat zich voelen. Die duwt bedrijven richting nieuwe oplossingen om het personeelsbeleid beter te beheren. Daar liggen kansen voor ons. De vraag naar oplossingen is groot. Met ons One SD Worx-concept zorgen we niet alleen voor flexibele en vaste werkkrachten, maar geven we ook advies over het retentiebeleid. Wie zijn goede medewerkers in deze periode kan behouden, heeft een streepje voor.”

De toenemende vraag voor werving en selectie betekent niet dat deze tak van SD Worx de payrollactiviteiten zal overvleugelen. “Payroll is onze kernactiviteit en de basis waarvan wij vertrekken. Dat blijft zo. De payroll is goed voor 60 tot 70 procent van de omzet en dat aandeel zal weliswaar wat afnemen, maar toch dominant blijven”, besluit Verdonck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content