Overnachten in een Brussels burgerpaleisje

Onder het indrukwekkende pannendak van een Brussels burgerpaleisje uit de eerste helft van de vorige eeuw, heeft het echtpaar Cautaerts twee luxesuites met Feng shui-allures ingericht. Het doelpubliek? Zakenlui.

De Eugène Ysayelaan is een van die fraaie Brusselse lanen die nog getuigen van de rijkdom en de smaak van de vroegere bourgeoisie. Tot in de eerste helft van de vorige eeuw vertrouwden de notabelen de bouw van hun huizen toe aan architecten die nog niet waren besmet door de serieproductie en die konden rekenen op vaklui die het nodige ambachtelijke kwaliteitswerk afleverden.

Het is in een huis van dat allooi dat Tilly (38) en Alex Cautaerts (33) besloten om op een oppervlakte van 500 vierkante meter, verspreid over drie verdiepingen, niet alleen hun privé-vertrekken maar ook twee chique suites in te richten om zakenlui te herbergen in wat ze The Brussels House hebben gedoopt.

Het huis werd in 1929 ingewijd en werd aanvankelijk bewoond door een Kortrijkse architect. Later zou het ook onderdak bieden aan een violist, een ambassadeur en uiteindelijk aan een reisbureau.

Buurtcliënteel?

“Ik weet het. Dit is niet het centrum van Brussel,” zegt Alex Cautaerts. “Maar nadelen hebben we daarvan nog niet ondervonden. Op amper een steenworp hiervandaan ligt een enorm industriepark, zodat heel wat ondernemingen uit de buurt hier klant zijn. Uit gesprekken met Coca-Cola, Beiersdorf, Swatch en Bosch wist ik dat er al geruime tijd vraag bestond naar een alternatief voor de grote hotels. De idee kwam me opnieuw voor de geest toen we vorig jaar in april voorbij dit huis wandelden. Het gebouw werd toen nog ingenomen door een reisbureau, om maar te zeggen dat het niet onmiddellijk geschikt was als luxueuze logies & ontbijt.”

Het vergde een jaar werk en een investering van 100.000 euro om het huis (425.000 euro) in te richten als woning voor het gezin en uit te rusten met twee luxesuites voor gasten die op zoek zijn naar een speciaal verblijf in Brussel. De twee suites staan volledig los van elkaar.

Er is een Zen Room en een Long Island Room. Beide zijn ingericht volgens de principes van Feng shui, net zoals de rest van het huis overigens. “Hier staat geen enkel voorwerp zomaar neergepoot, alles werd bestudeerd,” licht Tilly toe.

De gasten kunnen de aroma’s die ze in hun suite eventueel willen inademen, of die ze willen aantreffen in de toiletproducten, op voorhand bestellen. “Engelsen geven de voorkeur aan munt, Amerikanen aan citroen, bijvoorbeeld.” Ze kunnen ook op voorhand de muziek bestellen waarover ze willen beschikken, of de dvd’s die ze willen bekijken.

De eigenaars zijn kunstliefhebbers en hebben dan ook besloten om de kunstenaars die ze appreciëren in de suites te exposeren. Terwijl u in de grote hotels de badjas mag meenemen tegen betaling, zijn het hier de kunstwerken aan de muur die voor een dergelijke transactie in aanmerking komen.

De warmte van hout

Heel wat zakenlui zijn zich al komen nestelen in de behaaglijke sfeer van het huis. En het koppel organiseert sinds kort ook brunches in de enorme privé-keuken annex living: maaltijden voor (maximaal vijftien) klanten die níét verblijven in een van de suites.

Vooral bedrijven lijken deze keukenidee te appreciëren. Meer nog: vertrekkend van de brunches denken Tilly en Alex Cautaerts er nu zelfs aan om kleine feestmaaltijden voor bedrijfsafdelingen te bereiden, naar aanleiding van eindejaar bijvoorbeeld. Microsoft en HP hebben zich al ingeschreven. De keuken-living van het koppel behoort dan volledig toe aan de gasten, én de uitgenodigde chef natuurlijk.

Net zoals zijn eigenaars straalt het huis veel warmte uit. Het erg hedendaags ogende designmeubilair domineert, maar tegelijk wordt ook duidelijk de voorkeur gegeven aan hout in al zijn vormen: het huisnummer 33 staat gegraveerd in een grote houten schijf; de vloer is van hout; sommige lampen eveneens…

“Hout straalt een gevoel van rust en warmte uit,” vinden Alex en Tilly. Een dik tapijt op de vloer zult u hier niet vinden. Het contact van de voet met de vloer is in dit huis belangrijk. Aan de gasten wordt dan ook gevraagd om hun schoenen en hun stress achter te laten in een kastje in de hall.

Met pantoffels naar de slaapkamer… Is er iets beters om zich in Brussel thuis te voelen?

Serge Vanmaercke

Gasten kunnen op voorhand de muziek bestellen waarover ze willen beschikken, of de dvd’s die ze willen bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content