“Over een paar jaar praten we met de computer”

Bruno Schröder volgt de ontwikkelingen van het internet en de nieuwe technologie op de voet. Als directeur technologie van Microsoft moet hij namelijk langetermijnvoorspellingen kunnen maken. In de Microsoft Innovation Centers bereidt hij ondernemingen voor op de gevolgen van cloudcomputing.

Het rekenvermogen van computers biedt voortdurend nieuwe mogelijkheden. Internet heeft in een paar jaar tijd onze kijk op de wereld compleet veranderd. “Toen ik in 1985 voorspelde dat iedereen ooit een e-mailadres zou hebben, lachte mijn omgeving dat weg”, zegt Bruno Schröder, directeur technologie bij Microsoft. Vandaag is het zijn job om trends te voorspellen en de toekomst van Microsoft en de hele samenleving voor te bereiden. “Ik zorg ervoor dat de producten en de technologie afgestemd zijn op de maatschappij en ik probeer de consequenties voor het privéleven of de veiligheid van de burger in te schatten.”

BRUNO SCHRÖDER. “Dankzij cloudcomputing kan iedereen tegenwoordig gemakkelijk applicaties ontwikkelen. Voor een luttele 10 euro per maand beschik je over e-mail, alle nodige burotica en een virtuele samenwerkingsomgeving. Om een activiteit op te starten, hoef je niet langer servers aan te schaffen, software te installeren en die zelf te beheren. Door die democratisering wordt het eenvoudiger om een bedrijf of een dienst op te richten en liggen de IT-investeringen tien keer lager dan vroeger. Maar wat belangrijker is: de rekenkracht van computers neemt nog voortdurend toe. Ze verdubbelt om de achttien maanden en de onderzoekers van Intel bevestigen dat die trend de komende 25 jaar zal aanhouden. Het rekenvermogen van computers zal dus wellicht toenemen met een factor twee à drie miljoen. Volgens mij zullen de op til zijnde innovaties nog ingrijpender zijn dan de internetrevolutie.”

Welk effect zullen die ontwikkelingen hebben op het computergebruik?

SCHRÖDER. “Momenteel hebben alle toestellen nog een toetsenbord, van gsm’s tot laptops. Maar inmiddels zijn we in staat om een nieuw soort interface te ontwerpen: sprekende avatars. In plaats van een toetsenbord te gebruiken, zul je kunnen praten met een persoon die op het scherm verschijnt, die je herkent, je vraagt wat je wilt doen en met wie je bepaalde dingen kunt bespreken. Onze interactie met de computer zal fundamenteel veranderen.”

Welke voordelen zal dat opleveren?

SCHRÖDER. “Dat is precies wat we nodig hebben om de digitale kloof volledig weg te werken. Want vergeet niet: er zijn nog altijd ruim twee miljard mensen niet online. Ze hebben geen internet en geen gsm. Binnen vijf jaar zullen er applicaties en diensten van een nieuw type verschijnen, waarvoor je niet geletterd hoeft te zijn en geen toetsenbord nodig hebt. Dan zouden we twee fundamentele problemen van de mensheid kunnen aanpakken: toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen. Over zowat veertig jaar zullen we met bijna tien miljard mensen zijn, maar we zullen niet genoeg artsen en leerkrachten kunnen opleiden om aan de hele wereldbevolking gezondheidszorg en onderwijs te verstrekken. De enige manier om dat op te lossen, is automatische systemen te ontwerpen.”

Zullen dokters dan vervangen worden door computers?

SCHRÖDER. “Toch niet. De computer zal kunnen nagaan of je dringend een arts moet raadplegen. We hebben bij Microsoft al prototypes van hulpsystemen om de meest voorkomende kinderziekten in de ontwikkelingslanden te beoordelen. Die toepassingen stellen geen diagnose, maar waarschuwen de ouders als ze naar het ziekenhuis moeten met hun kind. Het is de bedoeling om de ernst van een ziekte te bepalen via gebruiksvriendelijke interfaces.”

Welke raad zou u in dat verband geven aan bedrijven?

SCHRÖDER. “Om te beginnen raad ik alle bedrijfsleiders aan om persoonlijk actief te zijn op netwerksites. Het is essentieel dat ze zien en begrijpen wat er gebeurt, dat ze de nieuwste ontwikkelingen zelf meemaken. Verder moeten ze zich interesseren voor de cloud en voor de mogelijkheden op dat vlak. Al was het maar om te weten over welke middelen de concurrentie beschikt, soms voor belachelijke bedragen. Daarnaast is er ook een aangepast beleid nodig op federaal vlak. De komende jaren kunnen er in die sector tussen 1500 en 7500 nieuwe bedrijven worden opgericht in België. Men schat dat cloudcomputing 45.000 tot 50.000 nieuwe banen kan opleveren. De landen die snel op de kar springen, zullen als eerste jobs creëren in de cloudsector. België moet dus een wetgevend en financieel kader scheppen waarin die ondernemingen zich kunnen ontwikkelen.”

LARA VAN DIEVOET

“Dankzij de nieuwe interactie met computers zal er onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen zijn”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content