Over edellieden, Giscard d’Estaing en Bush

(1): Baron Jean-Pierre Berghmans: ondervoorzitter en CEO in het directiecomité. Familiale bestuurder.

(2): Jonkheer Léon-Albert Lhoist, ondervoorzitter. Familiale bestuurder. De neef van Jean-Pierre Berghmans is voor sommigen het alter ego van de primus inter pares. Een teruggetrokken, aristocratische, discrete financier. Een bedachtzame intellectueel, versus de branie en de ondernemersgeest van Jean-Pierre Berghmans. “Mijn neef heeft een zeer belangrijke invloed. We werken al dertig jaar samen. Er worden geen beslissingen genomen zonder dat we zijn mening hebben gehoord.”

(3): Claire Berghmans-van der Vaeren, zus van baron Jean-Pierre Berghmans. Familiale bestuurder.

(4): Martine Lhoist, zus van jonkheer Léon-Albert Lhoist. Familiale bestuurder.

(5): Graaf Paul de Lasteyrie du Saillant de Comborn, COO van het directiecomité. De neef en petekind van de voormalige Franse president (1974-1981) Valéry Giscard d’Estaing. De broer van het ex-staatshoofd, Olivier, stichtte Insead. Jean-Pierre Berghmans haalde in 1974 een MBA aan die Parijse managementschool voor de internationale elite.

(6): Baron Daniel Janssen, onafhankelijke bestuurder. Niet toevallig, want Solvay financiert in Insead een “Solvay chair in technological innovation”. Een Belgische topbankier noemt de Belgische captain of industry figuurlijk “de peter” van Jean-Pierre Berghmans. “Tussen beiden bestaat een onbreekbare band van loyaliteit. In hun gezelschap mag je nooit een kwaad woord over een van beide zeggen.” De vrouw van baron Jean-Pierre Berghmans, gravin Cathérine d’Aspremont-Lynden, heeft bovendien familiale banden met baron Daniel Janssen.

(7): Baron Jean Peterbroeck, beursgoeroe en voorzitter van de raad van bestuur van Petercam, onafhankelijk bestuurder.

(8): Voorzitter van de raad van bestuur Dirk De Kat. Onafhankelijk bestuurder, tot vorig jaar de vicevoorzitter van SHV. De grootste private holding in Nederland is in handen van de familie Fentener van Vlissingen.

(9): Hans De Gier, onafhankelijk bestuurder. Een van de bekendste bankiers van Londen. Sinds 2005 is hij CEO van Julius Baer, een van die oersolide Zwitserse private bankers.

(10): Rockwell A. Schnabel, onafhankelijk bestuurder. De Amerikaan uit Los Angeles is actief in het durfkapitaalfonds Trident Capital, dat 1,5 miljard dollar (1,154 miljard euro) beheert. Hij was begin jaren negentig vicestaatssecretaris voor Handel onder George Bush senior. De regering van George W. Bush, de huidige Amerikaanse president, benoemde hem einde september 2001 tot ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Europese Commissie. Schnabel, een Nederlander van oorsprong die perfect Nederlands spreekt, speelde in die woelige periode van Noord-Atlantische spanningen een verzoenende rol als bruggenbouwer. Hij bleef ambassadeur tot juli 2005 en werd vanaf november 2005 bestuurder bij Lhoist. “Het is zeer belangrijk dat we hem als bestuurder hebben,” zegt Jean-Pierre Berghmans. “Hij kent zowel de politieke als de economische wereld. Hij kent de Verenigde Staten en is vertrouwd met Europa.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content