Vraagprijzen van bestaande appartementen in Antwerpen stabiliseren

ANTWERPENDe Antwerpse binnenstad biedt niet langer het laagste huurrendement. © DEBBY TERMONIA
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Op jaarbasis zitten de vraagprijzen van bestaande appartementen in Antwerpen nog altijd in de lift. Maar de jongste zes maanden lijken ze te stabiliseren. De goedkopere deelmarkten Borgerhout en Linkeroever maken een inhaalbeweging.

Op de vorige pagina kon u lezen dat de gemiddelde vraagprijs voor een nieuwbouwappartement in de Antwerpse binnenstad 338.000 euro bedraagt. Voor een gelijkaardig bestaand appartement in dezelfde buurt – de gebieden vallen niet volledig samen – moet u rekenen op een vraagprijs van 294.160 euro. Volgens de vastgoedbarometer van het studiebureau de Crombrugghe & Partners komt dat neer op een stijging van 3,8 procent op jaarbasis (zie Wat meet de barometer?). In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar is er evenwel een daling van 5,6 procent.

Ook in de andere deelmarkten liggen de vraagprijzen een flink stuk hoger dan een jaar geleden, maar halen ze vaak niet meer het niveau van het eerste kwartaal van dit jaar. Linkeroever is de uitzondering. Daar klom de gemiddelde vraagprijs op jaarbasis 10,8 procent hoger tot 230.040 euro. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 207.320 euro.

Met een gemiddelde vraagprijs van 199.170 euro (+9,2%) blijft Antwerpen 2020 (het Kiel en de Tentoonstellingswijk) de goedkoopste deelmarkt van het gebied Antwerpen Stad.

Buiten de stadsring zien we een gelijkaardige prijstendens: forse stijgingen op jaarbasis, maar eerder stabiliserende prijzen in vergelijking met het eerste kwartaal. Het wijst op een afkoeling van de markt. Borgerhout is de

uitzondering. De gemiddelde vraagprijs klom er van 179.420 euro in het eerste kwartaal naar 188.090 euro in het derde. Borgerhout is daardoor niet langer de goedkoopste deelmarkt. Die titel is nu voor Merksem (185.530 euro).

Huurprijzen

De referentiehuurprijs voor een bestaand appartement in de Antwerpse binnenstad bedraagt nu 1.015 euro, een stijging van 3,6 procent in vergelijking met de twee vorige meetpunten (derde kwartaal 2021 en eerste kwartaal 2022).

Ekeren tekent met 6,3 procent naar 700 euro voor de grootste stijging op de huurmarkt. Het blijft wel de goedkoopste deelmarkt. In Hoboken is er dan weer een duidelijke prijsdaling op jaarbasis: -4,6 procent tot 770 euro.

Opvallend: de Antwerpse binnenstad is niet langer de deelmarkt met het laagste huurrendement. Als gevolg van de sterk gestegen vraagprijzen op de koopmarkt en een stabilisatie van de referentiehuurprijs is het theoretische huurrendement op Linkeroever gezakt tot 3,50 procent. In de Antwerpse binnenstad is het geklommen van 3,4 naar 3,55 procent.

Over de top?
© DEBBY TERMONIA

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. De Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen voor verkoop en huur te komen. Het theoretische bruto huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

Over de top?
Over de top?

Partner Content