Outsider Tiger

TIGER WOODS De Masters is zijn grote doel dit seizoen. © Getty Images

Flashback. April 2019. De Masters van Augusta. Tiger Woods lijkt op een andere planeet te spelen: op zijn 43ste wint hij voor de vijftiende keer in zijn carrière een grandslamtoernooi. Hij zet daarmee een van de meest onwaarschijnlijke comebacks in de geschiedenis van de sport neer. Veel waarnemers vragen zich dan ook af of de Amerikaan dit weekend die krachttoer kan overdoen, in de editie 2020. Sinds de Masters van anderhalf jaar geleden heeft Woods veeleer in de luwte gepresteerd: hij heeft geen enkel toernooi meer gewonnen. Maar de geschiedenis leert dat Woods altijd iets meer kan in de Masters, zijn favoriete toernooi. Hij beschouwt de aartsmoeilijke greens van de Augusta National een beetje als zijn speeltuin, zoals Roger Federer dat heeft met het gras van Wimbledon.

Tiger Woods won de Masters al vijf keer: in 1997, 2001, 2002, 2005 en 2019. Hij kent elk hoekje van het parcours, weet op elke hole precies waar hij zijn bal moet plaatsen en is vertrouwd met alle valkuilen van het terrein. Komt daarbij dat de leeftijd en de ervaring altijd een grote troef zijn op de Augusta National. Het is een parcours waar geduld en strategie heel belangrijk zijn. Het zijn dan ook vaak anciens die er aan het langste eind trekken. Zo won Jack Nicklaus zijn laatste Masters toen hij 46 was.

Objectief bekeken hoort Woods niet bij de favorieten voor deze editie. De bookmakers zetten in op de nieuwe generatie meppers, met voorop Bryson DeChambeau, maar ook Jon Rahm en Justin Thomas. Maar Woods staat erom bekend dat hij zijn hout graag bovenhaalt op een moment dat niemand dat verwacht. Bovendien houdt hij het mysterie in leven: hij traint heel ver weg van de aandacht, zodat niemand weet waar hij mee bezig is. Wel liet hij zich vorige maand tijdens het Zozo Championship ontvallen dat de Masters zijn grote doel van het seizoen is. “Ik hoop dat ik me top voel als het toernooi begint.”

De Augusta National zal er wel helemaal anders bij liggen. Covid-19 verplichtte de organisatoren het toernooi op te schuiven van april naar november. De dagen zullen dus heel wat korter zijn. Bovendien staat er deze keer geen publiek langs het parcours. Het wordt uitkijken hoe de 96 deelnemers daar in deze 84ste editie van het toptoernooi mee omgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content