Oudenaarde wordt koninklijk

De Golf & Country Club Oudenaarde treedt toe tot het selecte gezelschap van koninklijke golfterreinen. Die eretitel kent het koninklijk hof toe aan Belgische clubs die vijftig jaar bestaan. Twaalf clubs gingen de Golf & Country Club Oudenaarde voor: de Antwerpen in Kapellen, de Château d’Ardenne in Houyet, de Ravenstein in Tervuren, Oostende in De Haan, Sart-Tilman in Luik, Het Zoute in Knokke, de Fagnes in Spa, de Hainaut in Erbisoeul, de Latem in Gent, Waterloo in Lasne, de Bercuit in Grez-Doiceau en de Limburg in Houthalen en Keerbergen.

De club, die nu zijn hoofdkwartier heeft aan de oevers van de Schelde in Wortegem-Petegem, is in 1971 opgericht door de ondernemer en politicus Lieven Santens, die de golfsport wilde gebruiken voor de economische en sportieve ontwikkeling van zijn streek. “In het begin had het terrein slechts elf holes”, vertelt Ludo De Coninck, hoofd communicatie van de vereniging. “Vandaag zijn we samen met Rinkven de enige Vlaamse club die twee circuits van 18 holes heeft en uitgebreide trainingsfaciliteiten aanbiedt.”

De twee championshipcourses werden aangelegd rond het kasteel van Petegem, in 1847 gebouwd door architect François Coppens en lange tijd eigendom van de familie de la Croix d’Ogimont. Het parcours Kasteel, een par 71 van 5.889 meter, loopt door een park met eeuwenoude bomen en is zowel technisch als tactisch erg veeleisend. Een spectaculaire waterhindernis, die niet zelden een balletje opslokt, zet de toon al op de eerste tee. De baan Anker, een par 72 van 6.056 meter die doet denken aan de landelijke en heuvelachtige Vlaamse Ardennen, is vernoemd naar het café dat als eerste clubhuis diende.

De Royal Golf Club Oudenaarde is historisch privébezit van negen families en heeft ongeveer 1.500 leden, onder wie 250 junioren en almaar meer jonge volwassenen. De Coninck: “Maar ook spelers van buiten de club zijn welkom via onze green fees, 85 euro op weekdagen en 95 euro op zondag, of onze dynamische partnerschapppen met de Premium Benelux Golf Courses en Resonance Golf Collection. Het kasteel doet nu dienst als clubhuis en omvat een gezellig restaurant en ruimtes voor vergaderingen en seminars, die heel populair zijn voor teambuilding of bedrijfsevenementen.”

Onder het voorzitterschap van Katrien Derveaux wil de club een familiale sfeer combineren met de ecologische uitdagingen van de 21ste eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content