Oude kantoren worden luxeappartementen

De Antwerpse projectontwikkelaar Project2 herontwikkelt de oude Brusselse hoofdzetel van BASF tot een luxueus residentieel complex. Voor de architectuur tekent de Zwitserse meester Roger Diener.

Zulke projecten zie je in zowat alle Europese hoofdsteden, maar vreemd genoeg nog niet in Brussel.” Aan het woord is Alon Amar, gedelegeerd bestuurder van Project2. Hij maakt zich sterk dat het Parc du Hamoir een nieuwe standaard zal neerzetten in de hoofdstad van Europa. Het domein van ongeveer 1,5 hectare bevindt zich op de prestigieuze Hamoirlaan, op een boogscheut van het Ter Kamerenbos en de Waterloosesteenweg. Gelegen op een heuvel kijkt het ook uit op het Zoniënwoud.

Tot enkele jaren geleden was de site eigendom van BASF, dat er zijn Brusselse hoofdzetel had. “Eigenlijk een stedenbouwkundig accident”, vindt Amar. “Zo’n groot kantoorgebouw hoort niet in een op en top residentiële wijk. Het is een typisch complex van de jaren zeventig, maar het heeft wel iets. De vorm, een kromgetrokken H, is heel speciaal.”

Project2 heeft het gebouw ondertussen helemaal gestript, alleen de vloerplaten en de kolommen bleven overeind. Tegen eind 2009 komen er een vijftigtal appartementen met een oppervlakte van 100 tot 290 vierkante meter. Alle appartementen krijgen een ruim leefterras (van 30 tot meer dan 150 vierkante meter) en een hoogwaardige afwerking, met onder meer keukens van de topmerken Boffi en Bulthaup, design badkamers en massief eiken parket.

Hotel- diensten

Naar goede gewoonte werkt Project2 ook voor dit project samen met een Europese toparchitect. Net als voor de eerste twee torens van Westkaai aan het Antwerpse Kattendijkdok in Antwerpen gaat het opnieuw in zee met de Zwitserse architect Roger Diener (Diener & Diener), die onder meer de Zwitstere ambassade in Berlijn realiseerde. Een van de opvallende ingrepen die Diener plant, zijn zigzaggende terrassen rond het gebouw. Doordat ze bovendien inspringen per verdieping creëert hij een wisselend beeld van open en overdekte terrassen.

Ook voor de inrichting van het park doet Project2 een beroep op Zwitserse kwaliteit: Günther Vogt. Deze landschapsarchitect ontwierp onder meer het domein rond de Allianz Arena in München en het plein aan het Tate Modern in Londen. Vogt zal in London ook meewerken aan de tweede fase van Tate Modern. Alon Amar: “We willen de bestaande kwaliteiten, zoals de unieke ligging, het mooie park – er staan bomen van meer dan tweehonderd jaar oud – aanvullen met nieuwe kwaliteiten: toparchitectuur, knappe landschapsarchitectuur. En daar voegen we nog twee elementen aan toe: diensten voor de bewoners en grote aandacht voor de veiligheid.”

Aan de inkom van het gebouw komt er een lobby en een permanente onthaalservice. Dag en nacht staat er een receptionist ter beschikking van de bewoners voor het regelen van vervoer, het bestellen van catering, het maken van reservaties, enzovoort. Alon Amar: “Ook dat kennen we nog niet in Brussel, maar in steden als Londen, Parijs of New York zijn zulke hoteldiensten in luxecomplexen geen uitzondering. Veiligheid is, spijtig genoeg, een belangrijk thema geworden. Het leeft ook in de wijk; er zijn een paar homejackings geweest. En we mikken met Parc du Hamoir op zakenmensen. Als je vaak naar het buitenland moet, is het fijn dat je weet dat je gezin in een veilige omgeving woont.”

Van Brussel naar Parijs

Prijskaartje voor al dit fraais: ongeveer 4400 euro per vierkante meter. Volgens Alon Amar een realistische prijs. “De verkoop start officieel pas in mei, maar we hebben toch al vier units verkocht. Intussen heeft Project2 ook een tweede project op stapel staan in de hoofdstad: Les Deux Vergers, ook in Ukkel op de hoek van de Groeselenbergstraat en de Beeldhouwerslaan. En Project2 richt zijn pijlen ook op de Franse markt. In de buurt van St-Tropez bouwt het een project van 35.000 vierkante meter, in Parijs een van 200.000 vierkante meter. “Wij focussen ons op relatief grootschalige projecten en dan kun je jezelf niet beperken tot één stad”, geeft Amar toelichting. “Maar het is niet onze bedoeling om heel veel projecten in portefeuille te hebben. Door de schaalgrootte kunnen we wel ons kwaliteitsstreven waar maken.” (T)

Door Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content