Opvallende nieuwkomers

Pieter van Doveren selecteerde vier culinaire nieuwkomers. Restaurateurs die kiezen voor een persoonlijke aanpak en alles in huis hebben om het te maken.

Steven De Smedt kreeg een koks- en sommelieropleiding in Ter Duinen in Koksijde. Hij baattte in Keerbergen Hostellerie Keerbergen uit en was chef-kok in het Brusselse Tassorestaurant. Na deze twee ervaringen wilde hij terug naar de essentie: zelf gastronomisch koken op kleine schaal, zijn eigen ding doen, zonder bazen die vertellen wat moet en wat niet moet.

Steven en zijn vader verbouwden eigenhandig een viswinkeltje dat veertien jaar leeg stond. Zwart is de kleur van het fornuis, van de muren, de banken en de kokskleding. Vader is Stevens grootste fan, die vanuit zijn passie voor wijn ook de flesjes voor het restaurant selecteert. Daarvoor klopt hij aan bij Franse wijnboeren van minder bekende domeinen.

Steven zocht naar een persoonlijke formule. Het werd een intiem huiskamerrestaurant, zonder personeel, met rond een glanzend zwart Agafornuis slechts veertien plaatsen. De ruimte is klein en Steven ontvangt zoals hij thuis vrienden ontvangt. Zijn werkdagen zijn lang: om 8 uur begint hij met de mise en place: brood en koffiekoekjes bakken, ingrediënten schoonmaken en alles gereedmaken voor de lunch. Omdat hij in zijn eentje kookt en ontvangt, bedient en afruimt, is het belangrijk dat de voorbereidingen zorgvuldig worden gedaan. Stevens werkdag eindigt meestal een stuk na middernacht.

Puur Personal Cooking is een restaurant zonder spijskaart. In principe eet je wat de pot schaft. ‘s Middags is dat een lunch van drie gangen voor 30 euro, ‘s avonds is dat een diner van vier gangen voor 50 euro. Mocht er iets tussen zitten wat je echt niet lust, dan zijn vervanggerechten beschikbaar. De menu’s veranderen om de veertien dagen.

RESTAURANT PUUR PERSONAL COOKING: EDWARD PECHERSTRAAT 51, 2000 ANTWERPEN, TEL. 0495 83 24 87, www.puurpersonalcooking.be, WOENSDAGMIDDAG, ZATERDAG EN ZONDAG GESLOTEN

El Pica PicaGastronomische tapas

El Pica Pica is sinds de opening in september 2008 duidelijk een place to be in Luik. De inrichting behaagt, de sfeer zit goed, de bediening verloopt vlot en, nog belangrijker, het eten is lekker en van een hoger niveau dan je in een trendy tapasbar uit deze prijscategorie verwacht.

El Pica Pica betekent zoveel als ‘de knabbelaar’. De idee komt van Ramon Rodriguez, die van Spaanse origine is en op de bovenverdieping hotel Hors Château exploiteert. De hapjes in El Pica Pica krijgen een meerwaarde omdat ze worden bereid door een kok (Sebastian Cassart) die tien jaar lang in sterrenrestaurants zoals Héliport (het beste restaurant van Luik), One-O-One in Londen, Sea Grill, Couvert Couvert, L’Eau Vive) in de potten heeft geroerd.

De spijskaart bestaat uit de hoofdstukken Para Picar of hapjes, en Tapas, die in kleine portie ( tapa) of in grotere hoeveelheid ( raciòn) kunnen worden besteld. De meeste gerechtjes vind je terug in de menu’s, die aantrekkelijk zijn geprijsd en daardoor ook populair zijn. Het menu Les Tapas du Marché biedt zes gangen voor 28 euro. Het menu Les Tapas Signatures biedt negen gangen voor 40 euro (of 3,5 euro per tapa). De spijskaart krijgt ondersteuning van een korte, met zorg samengestelde wijnkaart.

El Pica Pica biedt een avondvullend programma. Het eten is een culinair spel van goed gedoseerde smaken, uiteenlopende texturen en temperaturen.

EL PICA PICA: HORS CHâTEAU 62, 4000 LUIK, TEL. 04 221 39 74, WOENSDAG, ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAG GESLOTEN, VAN 12 TOT 15 UUR GRATIS PARKING ILOT ST.-GEORGES (FéRONSTRéE), Reservation@elpicapica.be, www.elpicapica.be

GodardKlassiek in een modern jasje

Godard heeft zijn onderkomen in een negentiende-eeuws hoekhuis, gelegen tussen de Dageraadplaats en de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. De eetzaal is verzorgd en aangenaam ingericht. De schemerige verlichting zorgt voor een knusse sfeer.

Het restaurant opende op 24 april en werd in de markt gezet door Inge De Rudder en haar vriend Sebastian Schepens. Inge heeft goede contactuele eigenschappen. Sebastian liep koksschool in Koksijde en kreeg een gedegen opleiding. Hij werkte bij Wout Bru in de Provence, in de Matelote in Antwerpen en drie maanden bij Viki Geunes van’t Zilte in Mol (twee michelinsterren). Dankzij Viki Geunes kon hij jongeren begeleiden in het VT4-programma ‘Keukenrebellen’. De basis om te slagen is aanwezig!

Zowel Sebastian als Inge zijn van Sint-Niklaas. Sebastian, die wat bedeesd is en zelden in de eetzaal komt, droomt al sinds zijn jeugd van een eigen restaurant in Antwerpen. De metropool en de mensen trekken hem aan en er is plaats voor nieuwe restaurants. De chef omschrijft zijn keukenstijl als ‘modern klassiek’.

De spijskaart vermeldt een vijftal gevarieerde voor- en hoofdgerechten, aangevuld met enkele nagerechten. Er is een bescheiden wijnkaart met uitleg over de flesjes.

In Godard wordt smakelijk gegeten, zonder de culinaire acrobatie van ‘t Zilte. De chef werkt met eersteklas producten, waardoor de prijzen nogal gekruid zijn.

RESTAURANT GODARD: WOLFSTRAAT 35, 2018 ANTWERPEN, TEL. 03 283 68 21, www.restaurantgodard.be, ZONDAG EN MAANDAG GESLOTEN, LUNCH: 18 EURO

Chai GourmandVeelbelovend talent uit Wallonië

Maanden voor de deur van het slot ging, gonsde het al van de geruchten over twee capabele jonge horecaratten die, geruggensteund door een epicurist met geld, een nieuwe gastronomische pleisterplaats zouden openen in een oud rijtjeshuis aan de steenweg naar Charleroi. Het gedreven triumviraat komt uit Namen en is vastbesloten om via hun eethuis Chai Gourmand Gembloux op de culinaire landkaart te zetten. De kans dat dit lukt, is reëel.

Kok Pierre Massin was tien jaar lang souschef in het gereputeerde eethuis L’Eau Vive (Arbre). Zaalchef Michaël Jacques leerde het vak in de eetzaal van Comme chez Soi (Brussel), L’Essentiel (Temploux) en La Plage d’Amée (Jambes).

De inrichting is warm en actueel van kleur en vorm. Aan de linkerkant van de ingang bevindt zich een eetvertrek met eetbar en zicht op de keuken. Aan de rechterkant vind je de grote eetzaal, die uitgeeft op een romantische binnentuin. De tafels zijn feestelijk gedekt.

De spijskaart vermeldt gevarieerde, hedendaagse feestgerechten en de menu’s zijn aantrekkelijk en populair. Chai staat in het Gallisch voor de plaats waar de wijn wordt opgeslagen. Chai Gourmand heeft dan ook een mooie wijnkaart met vriendelijk geprijsde ontdekkingen, vooral uit Zuid-Frankrijk, en groot geschut uit de Bourgogne voor redelijke prijzen. De bereidingen tonen respect voor de eersteklas producten.

RESTAURANT CHAI GOURMAND: CHAUSSÉE DE CHARLEROI 74, 5030 GEMBLOUX, TEL.: 081 60 09 88, LUNCH OP WEEKDAGEN 24 EURO, MENU DU CHAI 40 EURO (64 EURO MET WIJN), MENU GOURMAND 50 EURO (80 EURO MET WIJN), www.chaigourmand.be

Door Pieter van Doveren/Fotografie: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content