OPTIMIST IN HONGKONG

Hongkong.

Voor Michel Demuynck betekent de soevereiniteitsoverdracht aan China van de Britse kroonkolonie op 30 juni 1997 niet meer of niet minder dan business as usual. Hij begrijpt het pessimisme van de westerse pers niet : “Er komt een nieuwe aandeelhouder, maar de structuur en het management blijven ongewijzigd. Alvast voor de grote lokale kapitalisten is dit een non-event. Het is immers ondenkbaar dat China zijn 20 miljard VS-dollar die het hier de laatste jaren investeerde zou laten verkommeren. Er is een overbelichting van de Hongkong-Chinezen die alsnog op veilig spelen en hun geld elders gaan plaatsen. Maar dat gebeurt op het privé-vlak trekken de Belgen niet naar Luxemburg ? Voor bedrijven zijn de vooruitzichten uitstekend en Hongkong blijft als financieel centrum toch wel belangrijker dan Singapore.”

In mei’ 94 verliet Michel Demuynck Beijing om senior manager international division te worden van Indosuez Bank in Hongkong. De directie-Azië van de Franse bank verhuisde vijf jaar geleden al van Parijs naar Singapore en Hongkong, hiermee inspelend op het groeiend financiële en economische belang van de regio waarin Indosuez meer dan een eeuw geleden wortel schoot het eerste Indosuez-kantoor werd in 1875 opgericht in het Saigon van l’Indochine.

Michel Demuynck (41 j.) buigt zich over financiële montages voor projecten van niet-lokale ondernemingen, meestal multinationals, en enkele belangrijke klanten van Indosuez-Belgium. Velen gebruiken Hongkong als hun springplank naar China, Korea, Taiwan, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland vallen onder de bevoegdheid van de flitsende bankier die zich in driedelig pak met een zware motorfiets door het drukke verkeer van Hongkong een weg baant. “Het enthousiasme voor het werk iets wat in Europa nagenoeg verdwenen is is zonder meer aanstekelijk. Dat was zo in China en uiteraard ook hier,” vertelt Demuynck.

In Beijing was hij drie jaar hoofdvertegenwoordiger van Indosuez Bank en tegelijk verantwoordelijk voor de rep. offices in Shanghai en Canton. “Exportfinanciering was de hoofdactiviteit, onder andere ook voor Bell uit Antwerpen, maar ook het in elkaar steken van aantrekkelijke gemengde superkredieten waarin onze bank zeker een voorloper is geweest.”

Na studies rechten aan de KU-Leuven begon Demuynck zijn bankiersloopbaan bij Citybank in Brussel. Gewapend met een diploma postuniversitair bedrijfsbeheer van de Vlerick School werd hij kredietanalist bij de toenmalige Benelux-bank in Antwerpen. De overname van Benelux-bank effende de weg voor internationale ambities in het Indosuez-imperium. Na verdieping in de internationale bedrijfswereld op de hoofdzetel in Brussel, werd Michel Demuynck in ’85 uitgestuurd naar Stockholm. Voor de nieuwe zetel in Zweden zou hij de afdeling bedrijfscliënteel uitbouwen, tot 1991. Toen kwam Azië in het bereik. “Dit deel van de wereld heeft me altijd gefascineerd.”

MICHEL DEMUYNCK (INDOSUEZ BANK) De kwaliteit van het menselijk potentieel maakt het verschil met Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content