Opkomend papier

Pictet blijft geloven in obligaties uit de opkomende landen. De vooruitzichten hangen af van de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid.

Het obligatiefonds Global Emerging Debt is een van de grootste fondsen van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet & Cie, met meer dan 5,7 miljard dollar aan activa onder beheer. Het is ook een van de eerste groeilandenfondsen die in België beschikbaar waren. Het kreeg een viersterrenrating van Morningstar voor zijn gemiddelde jaarlijkse rendement van ruim 7 procent over het voorbije decennium. Over die periode was de volatiliteit lager dan die van vergelijkbare producten op de Belgische markt.

Referentie-index

In een rapport van november vorig jaar wees de analist van Morningstar op de waarde die de beheerders hechten aan de beperking van de risico’s. Als de marktomstandigheden het vereisen — zoals in 2008 en 2011 — aarzelen ze niet zich te positioneren in overheidsobligaties van ontwikkelde markten. De analist stelde ook vast dat het fonds een beetje is achtergebleven op concurrerende fondsen door zijn minder goede reactie op de aankondiging van het einde van het Amerikaanse kwantitatieve verruimingsbeleid in de zomer van 2013. Toch heeft Morningstar zijn Bronze-rating gehandhaafd.

“Pictet Global Emerging Debt wordt beheerd op een manier die vrij nauw aansluit bij zijn referentie-index, met als doel een positieve prestatie neer te zetten en tegelijk de volatiliteit te beperken. Het risicoprofiel is minder hoog in vergelijking met andere fondsen in zijn categorie”, zegt Andrew Grijns van Pictet & Cie. “We willen niet dat een of twee posities de prestaties van het fonds bepalen.” De portefeuille is sterk gediversifieerd over een groot aantal landen. Het land dat het zwaarst weegt in de portefeuille vertegenwoordigt minder dan 8 procent van de activa.

“Een van de belangrijkste kenmerken van ons beheer is de scheiding tussen obligatie- en monetaire beleggingen”, zegt Grijns. “Het is goed mogelijk dat we tegelijk positief zijn over de obligaties van een land en negatief zijn over de munt.”

Optimisme

“We blijven optimistisch over de vooruitzichten voor obligaties uit de opkomende landen in 2015, na twee jaar van teleurstellende prestaties. Dat geldt vooral voor het segment obligaties in lokale valuta, dat heeft geleden onder een hogere volatiliteit”, aldus Grijns. “We zijn ook optimistisch over de vooruitzichten voor valuta’s. Met een overheidsschuld van slechts 34 procent van het bruto binnenlands product beschikken de autoriteiten in de groeilanden nog over middelen om een actief monetair beleid te voeren.” Zo gelooft hij in Braziliaanse overheidsobligaties, omdat de overheden meer zullen inzetten op economische groei en de basisrente zullen verlagen, zodra de Federal Reserve duidelijkheid verschaft over de verdere normalisering van haar monetaire beleid.

Zijn voorkeur gaat naar obligaties in sterke valuta’s van kleine landen zoals Costa Rica, Indonesië, Venezuela, Vietnam of Libanon, terwijl het fonds onderwogen is in grote landen zoals China, Mexico, Zuid-Afrika, Brazilië en Maleisië.

Pictet Global Emerging Debt

Isin-code: LU0170994346

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content