Op vakantie bij Richard Branson(en andere tips voor vijfsterrenreizigers)

U zoekt een vakantieoord dat écht exclusief is, ver van de massa, waar u zich goddelijk kan laten verwennen? Yvo van Regteren Altena heeft dé adressen.

Yvo van Regteren Altena, Reizen zonder trekhaak – Gids voor verwende reizigers. Prometheus, 170 blz., 19,95 euro.

Op Necker Island stroomt de champagne sneller dan de zee en worden kreeften aan de lopende band gekraakt. Zo introduceert Yvo van Regteren Altena het privé-eiland van Richard Branson. Gelukkig houdt de flamboyante Virgin-tycoon zijn tropisch paradijs in het uiterste puntje van de Caribische Britse Maagdeneilanden niet voor zich alleen. Voor een verblijf moet u wel 20.000 dollar neertellen. Per dag. Voor dat basisbedrag mag u veertien bofkonten meenemen. Bovendien staan er dertig personeelsleden klaar om op vrijwel al uw wensen in te gaan. Een vierkoppig ontvangstcomité brengt u met de powerboat naar het eiland. En ook aan boord knallen de champagnekurken. Wie alsnog in beweging wil komen, kan een duik nemen bij het koraalrif, waterskiën of op de hagelwitte stranden wandelen. Of toch maar liever zeilen of surfen? Een tip: zwem naar de drijvende trampoline. Daar hangt een sixpack champagne klaar.

In Reizen zonder trekhaak geeft Yvo van Regteren Altena dergelijke luxetips bij de vleet. De titel geeft al aan dat de Nederlandse auteur een wel erg on-Hollandse manier van reizen prefereert. Hij gruwt van de vakantiefiles, waar de Opels met volgestouwd imperiaal en de lachwekkend kleine caravan aan de trekhaak bumper aan bumper voorthossen. Hij huivert van overvolle costa’s met goedkope discotheken, melige paella en sangria die verdacht veel naar merkloze limonade smaakt. Alleen al het idee van zweterige terrassen op morsige campings, waar lallende toeristen verschaald bier in plastic bekers hijsen, bezorgt hem koude rillingen. Verschaald bier rijmt voor hem op verschaalde levensdrift. In het voorwoord noemt Jort Kelder, hoofdredacteur van het Nederlandse glossy businessmagazine Quote, hem “een eenzame stijlfascist in een gedemocratiseerde wereld waar de vlakke wansmaak regeert.” Op zijn website stelt lifestyle journalist Yvo van Regteren Altena zichzelf voor als iemand die “schrijft over alles wat het leven draaglijk maakt.” Een gids voor verwende reizigers mocht niet ontbreken in zijn elegante, selecte oeuvre.

Van Regteren Altena verdeelde zijn gids in zes luiken: slapen (hotels, villa’s en andere verblijfsoorden), eten (de beste restaurants, ook buiten de geijkte Michelin-paden), bakken (zon en zee), toeren (van cruisen tot wildwatervaren), glijden (sneeuwpret en exclusieve après-ski) en pakken (een ode aan Louis Vuitton). Zijn bijzondere adressen vond hij in alle continenten. Ook oorden dicht bij de deur verwaarloost hij niet. En chic of luxueus wordt wel eens vervangen door speciaal, zoals het Desert Cave Hotel in de Australische Grote Victoria-woestijn, waar de kamers uit de rotsen gehouwen zijn.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content