Op uw gezondheid

De beste fondsen die beleggen in de gezondheidszorg zoeken hun rendement buiten de grote farmabedrijven.

Fondsbeheerders die beleggen in de gezondheidszorg, stelden vroeger een portefeuille samen met een aantal grote farmagroepen, aangevuld met enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn in medische instrumenten. Door de opkomst van de generische sector eind jaren negentig belandden de farmabedrijven in een impasse. Niet alleen werd hun omzet bedreigd door de producenten van generische geneesmiddelen, hun laboratoria ontwikkelden ook te weinig innoverende geneesmiddelen om het patentverlies te compenseren.

Daarnaast begon de biotech aan een sterke opmars. De beurskapitalisaties van Biogen, Amgen en Gilead Sciences bedragen meer dan 100 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met die van veel grote farmabedrijven. Terwijl de biotechsector in Europa nog maar beperkt ontwikkeld is, zijn de grote Amerikaanse groepen zeer winstgevend.

Breed gamma

De betere fondsen die gespecialiseerd zijn in de gezondheidssector hebben die trend gevolgd. Ze beleggen in een zeer divers gamma. De beste twee fondsen, Polar Capital Healthcare Opportunities en Janus Capital – Global Life Sciences, onderscheiden zich doordat ze een groot gewicht geven aan kleine en middelgrote kapitalisaties. De gemiddelde kapitalisatie van de posities in hun portefeuilles bedraagt 15 miljard dollar, tegenover 50 miljard dollar voor de klassieke gezondheidsfondsen.

Daniel Mahony, een van de beheerders van Polar Capital, streeft ernaar “de beste beleggingskansen te vinden in het hele gamma van de gezondheidszorg, gaande van farmabedrijven tot biotechs over specialisten in medische instrumenten en informaticaoplossingen, producenten van generische geneesmiddelen en maatschappijen die ziekteverzekeringen aanbieden. Onze portefeuille is sterk geconcentreerd, met een veertigtal waarden. Hij is onderwogen in farma-aandelen. Die hebben minder goede groeivooruitzichten dan andere marktsegmenten.”

Daardoor is het fonds volatieler dan andere gezondheidsfondsen, die meer focussen op grote kapitalisaties. Maar het presteert per jaar gemiddeld bijna 10 procent beter dan BlackRock BGF – World Healthscience, dat derde staat in de rangschikking van de gezondheidsfondsen. Daarna volgt een fonds van Pictet, dat vooral inzet op producenten van generische geneesmiddelen. Die subsector is relatief weinig volatiel en bestaat uit een groter aantal middelgrote kapitalisaties.

De meest gezondheidsfondsen zijn Amerikaans. 50 en 75 procent van de beheerde activa is ook belegd in Amerikaanse bedrijven.

Fusies en overnames

Voor de komende jaren rekenen de beheerders op verscheidene factoren die de gezondheidssector moeten ondersteunen. De eerste is de hervormde gezondheidszorg in de Verenigde Staten. “Meer dan 10 miljoen Amerikanen hebben een ziekteverzekering kunnen afsluiten via Medicaid. In de staten die de uitbreiding van Medicaid goed hebben onthaald, hebben de ziekenhuizen de helft minder onverzekerde patiënten geregistreerd, wat goed is voor de rentabiliteit van de ziekenhuizen”, is te horen bij Janus Capital. Een tweede belangrijke factor is de vergrijzing in de ontwikkelde landen.

In alle segmenten blijven fusies en overnames aan de orde van de dag, verwachten de beheerders. “Gezondheidszorg is een markt die nooit volledig geconsolideerd is geraakt. Er zijn nog altijd honderden midcaps”, zegt Daniel Mahony. Bovendien is het door de lage rente interessanter te groeien door overnames te doen dan door commerciële medewerkers aan te werven.

Innovatie

De beheerders verwachten veel van nieuwe behandelingen voor weesziekten, kanker, auto-immuunziekten en genetische ziekten. In 2014 werd in de VS een recordaantal van 41 geneesmiddelen goedgekeurd. Biotechbedrijven zien hun winstvooruitzichten de hoogte inschieten.

“Wij verwachten dat een nieuwe technologiegolf de markt van de gezondheidszorg zal overspoelen”, zegt Mahony. “We staan over het algemeen positief tegenover de biotechnologie. Toch zijn we niet van plan onze positie in dat segment te verhogen. Dan zou ook het risicoprofiel van het fonds verhogen.” Polar Capital belegt vooral in grote beursgenoteerde biotechgroepen. Het fonds neemt weinig risico’s met bedrijven die nog geen producten op de markt hebben gebracht. “Het gebeurt zelfs vaak dat we een positie verkopen als de markt te veel verwacht van de resultaten van een klinische studie.”

De beheerders van Janus Capital herinneren eraan dat “de meeste geneesmiddelen die in een ontwikkelingsfase zitten, nooit op de markt komen. Het hoge aantal goedkeuringen in 2014 is uitzonderlijk, maar de wetenschappelijke vooruitgang blijft doorzetten in de belangrijke domeinen zoals hart- en vaatziekten, alzheimer, psoriasis en migraine. Wij verwachten ook een belangrijke vooruitgang van de behandelingen in de immuno-oncologie.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content