OP PC. Videofoon gewoon

Standaardizatie, ISDN en lagere prijzen : videokonferentie op pc komt eraan.

In Nederland kan u hem nu kopen voor minder dan 3000 gulden (55.000 frank), de ProShare videokonferentie pc-kit van Intel. Hij bevat een camera, een insteekkaart voor ISDN en één voor videokompressie, een mikrofoon/oortelefoon en Windows-software. Installeren en u is in beeld. Want PTT Telecom, de Nederlandse telefoonmaatschappij die de kit commercializeert, levert ook de vereiste ISDN-aansluiting. Een koopje. De twee 64 kilobit/sekonde-kanalen, waarover de videoverbinding loopt, kosten samen 69 gulden (1270 frank) abonnementsgeld per maand. Als u niet videofoneert, kan u over dezelfde ISDN-“basistoegang” twee klassieke telekommunikatieverbindingen voeren (telefoon en fax, bijvoorbeeld). Voor het ekwivalent daarvan twee gewone lijnen betaalt u in Nederland samen 50 gulden abonnementsgeld. ISDN is daarmee bij onze noorderburen niet langer duur.

Over België zo dadelijk, maar eerst de VS. Want het kan natuurlijk nog goedkoper. Intel geeft de basisversie van zijn Proshare Video System 200 in de VS een adviesprijs van 999 dollar (28.000 frank) mee àls je de kit tenminste koopt met een ISDN-aansluiting van je regionale telefoonmaatschappij én met lange-afstandsservice van AT&T of Sprint het type kraakaanbiedingen dat we in België nog zullen leren kennen. Pacific Bell, één van die regionale maatschappijen, levert ISDN bijvoorbeeld aan partikulieren voor 20 dollar per maand.

VRAAG.

We willen dat bedrag niet omrekenen in Belgische franken, want de lage dollarkoers zou de vergelijking vertekenen. Belgacom vraagt momenteel 1050 frank abonnementsgeld per maand (exclusief BTW) voor een ISDN-aansluiting, wat iets meer is dan het dubbele van een gewoon abonnement. Eind 1994 waren er 14.000 abonnees met een dergelijke ISDN-basistoegang (2 digitale “B”-kanalen van 64 kilobit/sekonde en 1 D-kanaal van 16 kilobit/sekonde). Als Internet het favoriete kommunikatiemedium van de nabije toekomst wordt, zal de vraag naar ISDN exploderen. Struinen in grafische Internet-databases met een 14.400 kilobit/sekonde modem, is namelijk zoals rijden op de Antwerpse ring op het spitsuur. Eindeloos wachten tegen minimum het lokale telefoontarief en als u even pech heeft nog de uurkost van uw Internet-toegang bovenop. ISDN is 5 keer zo snel en de 64 kilobit dataverbindingen (niet de gesprekken) zijn bovendien nog eens extra goedkoop. Bedenk wel dat ISDN enkel toegankelijk is via ISDN-toestellen of -kaarten, die u afzonderlijk moet kopen (kaarten nu al voor minder dan 10.000 frank).

In tegenstelling tot PTT Telecom gebruikt Belgacom videokonferentie niet als een middel om ISDN te promoten : een pc-videokonferentiekit kost bij Belgacom nog altijd ongeveer 170.000 frank. In de privé-sektor vindt u momenteel systemen voor 50.000 frank.

WERKGROEPEN.

Pc-videokonferentiesystemen bestaan in “afgeslankte” en “volledige” versies. De eerste zijn een telefonische konferentie met beeld, de laatste laten gebruikers bijvoorbeeld toe om samen aan hetzelfde dokument of dezelfde spreadsheet te werken, terwijl ze elkaar in een venster op de monitor zien. De Belgacom-kit is van het “volledige” type.

Het tot op heden relatief geringe sukses van desktop-videokonferenties is te wijten aan de hoge prijs van de systemen en de inkompatibiliteit van de produkten. Intel en andere leden van de Personal Conference Working Group zijn het echter onlangs eens geworden over een gemeenschappelijke kommunikatiestandaard, de H.320, die Intel prompt als software-update in zijn ProShare-systemen heeft verwerkt. Dankzij die standaard kunnen systemen van verschillende herkomst met elkaar kommuniceren, wat nooit weg is bij een medium dat pas vanaf twee deelnemers in goede doen komt.

ZONDER SPECIALE HARDWARE.

Een andere technologische trend is om af te zien van gespecializeerde hardware ten voordele van een software-aanpak die de verwerkingskapaciteit van de moderne pc’s voor videokonferenties benut. Zo heeft Intel een software-versie van ProShare gedemonstreerd die tegen het einde van dit jaar verkrijgbaar zou moeten zijn. De software-ProShare kan echter alleen werken op computers die gebruik maken van Intels Navigate Signal Processing (NSP) systeem.

NSP laat funkties die momenteel door insteekkaarten worden uitgevoerd, zoals kommunikatie en het verwerken van video- en audiosignalen, over aan de hoofdprocessor. Volgens Intel worden de mikroprocessors steeds krachtiger en kunnen ze dus ook steeds meer taken verwerken.

Apple Computer heeft met zijn onlangs aangekondigde QuickTime Videoconferencing (QTC) eveneens voor de software-benadering gekozen. Macintosh-systemen zijn al sinds jaar en dag ontworpen om video- en audiotaken aan te kunnen. “Wij zien een geweldig aantal toepassingen voor deze technologie, ” vertelt Rich LeFaivre, vice-president van Apple’s Advanced Technology Group. “De eerste klanten komen vooral uit de zakenwereld, maar de educatieve en huishoudelijke mogelijkheden nemen voortdurend toe. “

In de VS lijken niet alleen de besparingen op reiskosten, maar vooral de milieuwetten een belangrijke rol te zullen spelen bij de promotie van videokonferentie. Op basis van de Clean Air Act eist het Environmental Protection Agency dat de bedrijfswereld het autoverkeer van haar werknemers beperkt. De kombinatie van pc-videokonferenties en ISDN-verbindingen kan een manier zijn om aan die eis te voldoen. Het personeel zou immers gedeeltelijk thuis kunnen werken en toch met kollega’s kunnen vergaderen. Één charme schiet het thuiswerk er wel bij in. Het zal afgelopen zijn met ongeschoren achter de pc te kruipen. Je weet maar nooit wie er belt.

B.L.

F.T.

VIDEOKONFERENTIE OP PC. Wordt snel betaalbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content