Op ontdekkingstocht met Dixie Dansercoer

In de Zwitserse Alpen leert poolreiziger Dixie Dansercoer hoe managers hun medewerkers moeten motiveren en de doelstellingen waarmaken.

Info: Switzerland Convention & Incentive Bureau: tel. 02 345 83 57, www.MySwitzerland.com

circles@pandora.be, www.circles.cc

A lain Hubert en Dixie Dansercoer staken begin 1998 te voet de zuidpool over. De twee Belgische ontdekkingsreizigers legden in honderd dagen zo’n 4000 kilometer af.

Amper twee maanden voordat de expeditie afreisde, maakte Dixie Dansercoer (42) kennis met Julie Brown (40). Beiden waren als steward actief bij de toenmalige Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Ze trouwden en kregen een dochtertje. Omdat ze na de verdwijning van Sabena geen vast inkomen meer hadden, besloten de twee een bedrijfje op te richten dat hun expertise en hartstochten verenigde: Circles was geboren. De ambitie van de twee partners bestond erin om hun ervaringen te delen met mensen uit het bedrijfsleven en die zover te krijgen dat ze hun dromen zouden waarmaken.

Groeten uit Zwitserland

Aanvankelijk bood Circles alleen seminaries aan in België. Maar sinds vorig jaar werken Dansercoer en Brown samen met het Switzerland Convention & Incentive Bureau van Zwitserland Toerisme. Hun doel is de kandidaten mee op ontdekkingsreis te nemen naar zichzelf. En ze doen dat in Breiten, in de Zwitserse Alpen, op twee passen van de imposante Aletsch-gletsjer. Het ‘basiskamp’ tijdens die ontdekkingsreis is het hotel Salina Maris, dat vooral bekendheid geniet voor zijn kuurzwembad met zouthoudend alpenwater van 33 °C.

Julie en Dixie zijn sympathieke, vrijmoedige en oprechte ontdekkingsreizigers. Bij aankomst waarschuwen zij hun gasten meteen dat hun geen tienstappenrecept zal worden aangereikt om het geluk te vinden, hun dromen waar te maken of een fortuin te vergaren.

Er staan talloze activiteiten op het programma: een overnachting in een iglo of berghut, baden in het ijskoude water langs de Kneipp-route, een culturele ontmoeting met César Ritz, de befaamde eigenaar van het Parijse gelijknamige hotel die geboren is in Niederwald…

Twee seminaries voor managers

Daarnaast organiseert het echtpaar ook seminaries. In het hotel of in de volle natuur leggen ze uit hoe passie, plezier en inspanningen instrumenten zijn om in de menselijke onderneming te volharden. Dixie en Julie vullen elkaar aan zonder ooit de indruk te wekken dat ze elkaar onderbreken. Tijdens de vierdaagse seminaries – die af en toe worden opgefleurd met videobeelden van hun expedities – hebben ze het over de strategie om een doel te bereiken met een team van gidsen of dragers die niet altijd dezelfde taal spreken, over de obstakels die u de weg kunnen versperren, over de kou, de angst, de honger, de vermoeidheid, het falen. Maar tegelijk hebben ze het ook over de zelfverwezenlijking, de intuïtie, de rust, de verrukking, het welzijn en de tevredenheid.

Julie en Dixie hopen op die manier zakenlui te inspireren om hun werknemers opnieuw te motiveren na bijvoorbeeld ontslagen of moeizame fusies, of om de teamgeest te versterken met nieuwe, verfrissende tactieken.

Efficiënt leren communiceren

We kunnen u trouwens geruststellen: het duo is verre van zweverig. Julie en Dixie zijn geen macramé-fanatiekelingen en dragen niet uitsluitend geitenwollen sokken. Maar het is wel zo dat zij hun redenering niet volledig op het rationele baseren, ook al is dat net wat in laatste instantie beoogd wordt als iedereen weer thuis is.

Het eerste seminarie draagt de titel Team Building, Team Binding, Team Bonding (obstakels overwinnen, in vertrouwen delegeren, motiveren, passie opwekken, een doelstelling waarmaken, een risico nemen, zich aanpassen, aanvaarden…). Het tweede heet Communication: Expedition Skills Which Expedite Efficiency. Daarin maken Dixie en Julie u deelgenoot van hun communicatiemethoden die gestoeld zijn op eenvoud, menselijkheid in het allerbeste en allerslechtste geval, verwarrende situaties en conflicten enzovoort. Ook komen de gave om te luisteren, de verdeling van verantwoordelijkheden, culturele verschillen en stress aan bod.

Serge Vanmaercke

Dixie Dansercoer stak begin 1998 samen met Alain Hubert te voet de zuidpool over. De twee Belgische ontdekkingsreizigers legden in honderd dagen zo’n 4000 kilometer af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content