Op naar een boeiend seizoen

RORY MCILROY de Noord-Ier droomt van de Masters. © BI

2019 heeft alles om een topjaar te worden in de golfsport. Nooit eerder lag het algemene niveau zo hoog, met een nooit geziene nivellering aan de top. Bovendien komt een nieuwe generatie opzetten. Een voorbeschouwing in vijf thema’s.

Het jaar van de tijger. Tiger Woods zette vorig jaar een van de indrukwekkendste comebacks neer. Nogal wat waarnemers vragen zich af of de Amerikaan in 2019 zijn vijftiende Grand Slamtoernooi wint. Het zou een indrukwekkende prestatie zijn, elf jaar na zijn recentste overwinning in een major – de US Open. De vroegere nummer één van de wereld heeft weer zijn beste niveau te pakken. Bovendien is hij op zijn 43e een van de meest ervaren spelers. Anderzijds is de concurrentie nu veel sterker.

Rory McIlroy gaat Amerikaans. Rory McIlroy kon sinds 2014 geen major meer winnen. Heel vaak ging hij in de laatste ronde onderuit. In 2019 wil de Noord-Ier zich hervatten. Daarom verhuisde hij naar de Verenigde Staten om zich te concentreren op de PGA Tour. Hij droomt ervan de Masters te winnen, het enige Grand Slam-toernooi dat nog niet op zijn palmares staat.

Jeugd in de lift. Nooit eerder was de gemiddelde leeftijd van de topspelers zo laag. In de top tien van de wereld staan zeven spelers onder dertig jaar. De nieuwe Amerikaanse generatie (Brooks Koepka, Justin Thomas, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Tony Finau, Xander Schauffele, Jordan Spieth) geeft duidelijk het tempo aan. Dat ervaring ook heel belangrijk is, bleek duidelijk in de recentste Ryder Cup, waarin de oudere Europeanen (Justin Rose, Sergio Garcia, Paul Casey of Henrik Stenson) het verschil maakten.

De eerste voor Detry? De 25-jarige Brusselaar Thomas Detry speelt twee jaar bij de professionals. Hij gaat er met rasse schreden op vooruit en is helemaal klaar voor een beslissende stap. “Mijn doel is in 2019 mijn eerste toernooi in de European Tour te winnen en zo een plaats af te dwingen in de top honderd van de wereld”, zegt Detry.

Majors om bij weg te dromen. De vier toernooien van de Grand Slam strijken in 2019 neer op fantastische parcours. De Masters (11 tot 14 april) blijft trouw aan Augusta. De US Open (13 tot 16 juni) wordt gespeeld op Pebble Beach, dat dit jaar de honderdste verjaardag viert. De British Open (18 tot 21 juli) kiest voor Royal Portrush in Noord-Ierland. En de USPGA (16 tot 19 mei) trekt naar het gevreesde Bethpage in New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content