Op naar de Spelen?

De golfsport wil een olympische discipline worden.

Golf was nog maar twee keer een olympische discipline: in 1900 en vier jaar later. Sindsdien niet meer, hoewel er om de vier jaar weer stemmen opgaan om golf, een van de meest beoefende sporten ter wereld, op te nemen in het olympische programma. De internationale golforganen zijn nooit echt doeltreffende lobbymachines geweest, maar deze keer slaagden ze er wel in dezelfde taal te spreken. Het resultaat is dat het Internationaal Olympisch Comité in oktober 2009 zal nagaan of de golfsport een olympische discipline kan worden.

De olympische beweging is sinds haar ontstaan ingrijpend veranderd. Vandaag stoelt ze een beetje op sportieve waarden en een beetje veel op economische belangen. De golfsport is dan ook wellicht kansloos tegenover de andere kandidaten: rugby, roller, squash, baseball, softball en karate.

Bij de internationale golffederatie beslist iedereen dat een olympisch statuut veel kan betekenen voor de ontwikkeling van de sport. Het IOC wil dan weer weten of de beste golfers van de wereld zouden deelnemen, zoals het geval is in alle andere sporten met uitzondering van het voetbal (dat toernooi is door een beslissing van de FIFA alleen voor spelers die op 1 januari van het olympische jaar nog geen 23 zijn, aangevuld met drie oudere spelers).

Nogal wat spelers willen graag olympisch gaan, zoals de Zuid-Afrikaan Ernie Els, de Amerikaan Phil Mickelson en de Mexicaanse Lorena Ochoa. Tiger Woods reageerde dan weer terughoudend: “Een gouden medaille lijkt best leuk, maar ik vind het belangrijker om de Claret Jug van de British Open of de blazer vert van de Masters te winnen.” Bovendien zou het prijzengeld op de Spelen niet meteen op het niveau van de andere toptoernooien zijn. Maar … de golfsport zou pas in 2016 olympisch kunnen worden. Woods zal dan 40 zijn, en Mickelson 46 …

Bill Payne, de voorzitter van Augusta National die ook aan het hoofd stond van het organisatiecomité voor de Spelen van Atlanta 1996, zegt dat alle door hun land geselecteerde spelers (drie mannen, drie vrouwen voor een toernooi van 72 holes in stroke play) zouden deelnemen.

Ook de Ier Padraig Harrington heeft een mening: “Alles evolueert en verandert. Vroeger waren er ook geen vier majors. Misschien zijn de Spelen over een paar jaar het absolute toptoernooi. Ik ben in ieder geval een voorstander.” Phil Mickelson beaamt: “De Spelen zouden een veel belangrijker toernooi zijn dan om het even welke major. Het zou een unieke gelegenheid zijn om bijna tweehonderd landen samen op een parcours te zien. Niet alleen voor de traditionele golflanden zou dat heel heilzaam zijn, de golfsport zou overal groeien, omdat veel mensen de discipline zouden ontdekken op de Spelen. Er kijken veel meer mensen naar de Spelen dan naar golftoernooien.”

De vroegere Engelse kampioen Nick Faldo, straks kapitein van de Europeanen in de Ryder Cup, is pro maar zou liever de beste amateurs en niet de professionals naar de Spelen zien gaan. Daarmee zouden voetbal en golf de enige sporten zijn die niet hun toppers naar de Spelen sturen. Ook de Amerikaan Jim Furyk predikt in die zin: “De olympische sport is voor alle niet-professionele sporters de enige kans om eens voor het voetlicht te komen.” Met andere woorden: Furyk heeft er niets van gesnapt. Vandaag zijn alle deelnemers aan de Spelen professionals en sterren in hun discipline.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content