‘Op naar 10.000 medewerkers’

Emmanuel Mottrie

De West-Vlaming Emmanuel Mottrie staat een jaar aan het hoofd van de Nederlandse multinational TMC, een consultancybedrijf dat is gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling à la carte.

Hoe kijkt u op dat eerste jaar terug?

EMMANUEL MOTTRIE. “TMC Groep heeft een mooie organische groei gerealiseerd van ongeveer 13 procent tot een omzet van 97 miljoen euro in 2018. Ook de winstgevendheid is goed. Dit jaar steven we af op een omzet van 115 miljoen.

“We hebben ook de internationalisering voortgezet met de oprichting van nieuwe bedrijven in Zweden en Canada en nieuwe vestigingen in Frankrijk (Toulouse, Nice en Nantes). Voorts zijn we dit jaar ook gestart met een softwarefabriek in Portugal, waar we softwareontwikkelingen voor onze klanten kunnen realiseren.”

Wat waren uw grootste uitdagingen en realisaties?

MOTTRIE. “De grootste uitdaging is het aantrekken en houden van topingenieurs. Dat TMC een internationale speler wordt, is daarin een belangrijke troef.

“De belangrijkste realisatie het voorbije jaar was de vervanging van onze private-equity-investeerder Gilde. Normaal wordt dat eind juni afgerond. We zijn heel blij met onze nieuwe partner, een gereputeerd Belgisch investeringsfonds met een internationale aanwezigheid in lijn met onze ambities. De ideale partner voor de komende jaren.”

Hoe probeert TMC het verschil te maken?

MOTTRIE. “Met zijn uniek ‘werkondernemerschaps’-model is TMC de uitdager in de markt. Dankzij dat model slagen wij erin topingenieurs uit binnen- en buitenland aan te trekken. Onze concurrenten zijn geëvolueerd naar een meer procesgedreven aanpak en kortetermijngewin. Wij zetten de mens, de ingenieur, opnieuw centraal en doen dat met een aanpak die niet hiërarchisch, maar op partnership en coaching is gebouwd.”

Wat zijn uw ambities?

MOTTRIE. “TMC heeft er ongeveer vijftien jaar over gedaan te groeien tot duizend werkondernemers en een leiderspositie in Nederland. We willen de volgende vijftien jaar gebruiken om door te groeien tot 10.000 werkondernemers wereldwijd. Veel van onze klanten zijn internationale spelers en vragen ons ook hun moeder- of zusterbedrijven in het buitenland te begeleiden. Op vraag van Airbus hebben we TMC Toulouse opgericht. Ook heel wat van onze werkondernemers zijn internationaal actief.”

Zijn er zaken die u hebben verrast?

MOTTRIE. “Elke dag word ik verrast door hoeveel een organisatie baat heeft bij autonomie en verantwoordelijkheid voor zijn medewerkers. Als je mensen als bedienden behandelt, gedragen ze zich als bedienden. TMC behandelt zijn medewerkers als ondernemers.”

Hoe is het met uw work-lifebalans?

MOTTRIE. “Als je het mij vraagt, best goed. Het kan zijn dat mijn familie daar anders op antwoordt. Ik ben van nature positief ingesteld en zie eerder oplossingen dan problemen. Dat helpt. Heel belangrijk is dat je omringd bent door mensen die ook die ingesteldheid hebben en problemen niet groter maken dan ze zijn. Zo krijg je positieve energie vanuit de organisatie. Voorts zwem ik elke morgen om 7 uur in 500 meter en op vakantie probeer ik zoveel mogelijk offline te zijn.”

Emmanuel Mottrie (51)

Is: CEO TMC

Vrije tijd: golf, jacht, reizen, literatuur, gezin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content