OOK IN DE FABRIEK

Meer dan 20 jaar geleden al heeft uitzendgroep Manpower een reeks evaluatietools uitgewerkt in samenwerking met diverse bedrijven en universiteiten. “Aanvankelijk was het de bedoeling dat onze consultants die tests alleen intern zouden gebruiken om de kwaliteit van de uitzendkrachten te kunnen garanderen,” weet communicatiemanager MarcVandeleene. Uiteraard krijgt het assessment van een uitzendkracht nog meer waarde als de tijdelijke opdracht uitmondt in een aanwerving. Bovendien raakt het alle geledingen van het bedrijf. Zo werd onder meer Ultradex ontwikkeld om de geschiktheid van de kandidaten voor een job in de industrie te bepalen. Aan de hand van zeven tests evalueert de consultant de vaardigheden die als onontbeerlijk beschouwd worden voor functies gaande van montage tot verpakking, opslag, assemblage en het bedienen van een machine. “Die vaardigheden zijn concentratie, het vermogen om repetitieve taken te vervullen en opdrachten uit te voeren, alsook aandacht voor detail,” aldus Vandeleene. “Dat is des te nuttiger, omdat de onderschatting van wat een repetitieve taak inhoudt de belangrijkste oorzaak is voor het verloop bij dergelijke opdrachten.”

Andere testen worden nog uitgewerkt, onder meer om de bekwaamheden op het vlak van de burotica, het secretariaatswerk en de talenkennis te meten, ook voor niches als de horeca. “De klanten vroegen ons om assessments uit te voeren, omdat ze overtuigd waren van de betrouwbaarheid van de tests,” aldus Vandeleene. Dergelijke opdrachten voert Manpower nu ook uit via zijn filiaal Multiskill, dat actief is in rekrutering, selectie en outplacement.

Het assessment wordt verder doorgedreven: “Een bedrijf uit de voedingsnijverheid dat een honderdtal mensen voor bepaalde tijd in dienst had, deed op ons een beroep om te helpen bij de keuze van de twintig beste onder hen, met de bedoeling hen een contract van onbepaalde duur aan te bieden. In dat geval hebben de tests tot doel de keuze te objectiveren aan de hand van de evaluatie van de supervisors, de gegevens in verband met absenteïsme, de regelmaat in het geleverde werk en dies meer.”

Momenteel lanceert Manpower een nieuw proefproject rond e-assessment, gebaseerd op een dubbele evaluatie, eerst op het web, daarna op kantoor. “Daardoor kan het selectieproces versneld worden. Het biedt ons ook de gelegenheid om ons aanbod inzake potentieelmeting en loopbaanontwikkeling uit te breiden, onder meer via opleidingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content