ook de verpakking telt

ANL Plastics kent u misschien niet, maar de kans is groot dat u de producten van het bedrijf gebruikt. Het familiebedrijf is in 70 jaar uitgegroeid tot een begrip op de Europese verpakkingsmarkt.

ANL Plastics ontwikkelt en produceert een gamma van verpakkingsproducten die in de meest uiteenlopende sectoren en toepassingen worden gebruikt. Een eerste gamma zijn de gethermoformeerde kunststofverpakkingen. Zeg maar technische verpakkingen die op maat gemaakt worden en gebruikt worden voor intern transport (elektronica, technische onderdelen), schokgevoelige producten (computers, laptops, printers, harde schijven), technische onderdelen (isolatieplaten, warmtewisselaars, onderdelen voor meubelen), consumentengoederen (speelgoed, gsm’s, elektrische apparaten) of verpakkingen in de gezondheidszorg. Daarnaast heeft het Limburgse bedrijf een standaardgamma verpakkingen voor de retail, verpakkingen voor de vlees-, vis-, catering-, en groenten en fruitsector en de koekjes- en chocolade-industrie.

Het bedrijf beschikt over een volledig geïntegreerd productieproces van ontwikkeling, over matrijzenbouw en extrusie tot thermoformen. De ontwerpafdeling ontwikkelt jaarlijks 600 nieuwe modellen en 400 nieuwe matrijzen. Voorts beschikt het bedrijf over een eigen extrusieafdeling, drukpersen en drie recyclagelijnen. Naast de productievestigingen zijn er stockageruimtes in Groot-Brittannië, Tsjechië en Ierland.

Stevige roots

Het bedrijf werd in 1938 opgericht en is inmiddels een begrip op de Europese markt. Steunend op die familiale grondvesten telt het bedrijf meer dan 400 medewerkers, met het hoofdkantoor in Wellen en een tweede productievestiging in Cahors (Frankrijk). Samen produceren deze vestigingen jaarlijks meer dan 2 miljard gethermoformeerde eenheden wat goed is voor een omzet van zowat 70 miljoen euro. Begin volgend jaar gaat een derde productievestiging open in het Poolse Dambrowa.

Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd. In 1915 startte Alfons Neven het bedrijf op in het dorpje Herten. Hij installeerde er op het riviertje de Herk zijn watermolen om graan te malen. Deze molen werd later de krachtbron voor zijn zaagmachines. Hij maakte houten kratten voor de fruittelers en brouwerijen in de omgeving.

In 1938 werd de houtzagerij ingeschreven in het handelsregister onder de naam Neven-Lemmens. De zonen Armand en Jozef namen het bedrijf over. In 1958 installeerde Armand Neven de eerste thermoformmachine en produceerde de eerste befaamde blauwe champignonbakjes. De naam veranderde in ANL Plastics. Vanaf dat moment voer het bedrijf zijn nieuwe koers en werden er nog uitsluitend thermoformproducten geproduceerd.

Vandaag staat Joris Vrancken aan het hoofd van ANL Plastics. Hij volgde in 2006 Jean Neven op. De andere steunpilaar is Roger Janssens. De commercieel directeur is verantwoordelijk voor de verkoop en marketingactiviteiten van ANL Plastics. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de verpakkingswereld, met een staat van dienst bij onder meer General Biscuits (Danone) en Kappa. Vóór zijn aanstelling bij ANL Plastics was hij commercieel directeur voor Benelux en Noord-Rijnland-Westfalen bij Mondi Packaging.

Bruno De Keyser

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content